Avbryt
Nyhet

Visste du att om du sänker INNETEMPERATUREN en grad minskar kostnaden för uppvärmning med 5 procent?

För en familj på fyra personer som bor i villa står uppvärmningen för cirka 50 procent av energianvändningen och kan bli en stor utgift under de kallare månaderna. Övriga 50 procent är jämnt fördelade över hushållsel och varmvatten.

Bor du i ett äldre hus är det mest effektiva att täta fönster och dörrar samt att se över isoleringen om du inte redan har gjort det. Speciellt på vinden där det lätt kan sippra ut omkring 15 procent av värmen genom taket. Om du lever i ett hus med direktverkande el-element kan du tjäna på att se över alternativen. Men det finns också en del åtgärder som inte kräver så stora insatser.

  • Du kan till exempel spara 5 procent om du sänker temperaturen 1 grad på vintern.Rekommenderad inomhustemperatur är +20 till +21 grader i vardagsrummet, +16 till +18 grader i sovrummet och +5 till +10 grader i förrådsutrymmen. 

  • Om du tycker att det är för kallt kan du påverka temperaturen på olika sätt. Var till exempel noga med att inte ställa möbler framför elementen och att vädra bara korta stunder. Se också till att enbart ha igång fläkten när du lagar mat, annars släpper du ut varm luft och måste värma mer. I sovrummet kan du dra ner persienner eller dra för gardinerna på natten så stannar mer värme kvar i rummet.

  • Det finns ett antal värmekällor som är trevliga att ha, men som går att spara in på för att dra ner energiförbrukningen. Här är exempel på hur många kilowattimmar du kan spara per värmekälla.

    • Handdukstork 1,5-2 kWh/dygn

    • Värmefläkt 1-2 kWh/tim

    • Infravärme 1-2 kWh/tim

På elräkningen eller via Mina sidor hittar du vad du betalar per kWh och kan räkna på priset per värmekälla.