Avbryt
Nyhet

Visste du att om du sänker värmen en grad minskar kostnaden för uppvärmning med 5 procent?

För en familj på fyra personer som bor i villa står uppvärmningen för ca 50 procent av energianvändningen och kan bli en stor utgift under de kallare månaderna. Övriga 50 procent är jämnt fördelade över hushållsel och varmvatten.

Din energianvändning påverkas av bostadens ålder, isolering, inomhustemperatur, vilket värmesystem som används i huset och dina vanor. Med rätt inomhustemperatur och effektivare användning av extra värmekällor så sparar du både på miljö och plånbok.

Bor du i ett äldre hus är det mest effektiva att täta fönster och dörrar samt att se över isoleringen om du inte redan har gjort det. Speciellt på vinden där det lätt kan sippra ut omkring 15 procent av värmen genom taket. Om du lever i ett hus med elelement kan du tjäna på att se över alternativen.

Men det finns också en del åtgärder som inte kräver så stora insatser. Du kan till exempel spara 5 procent om du sänker temperaturen 1 grad. Rekommenderad inomhustemperatur är +20 till +21 grader i vardagsrummet, +16 till +18 grader i sovrummet och +5 till +10 grader i förrådsutrymmen. Om du tycker att det är för kallt kan du påverka temperaturen på olika sätt. Var till exempel noga med att inte ställa möbler framför elementen och att vädra endast under korta stunder. Se också till att enbart ha på fläkten när du lagar mat, annars släpper man ut varm luft och måste värma mer. I sovrummet kan du dra ner persienner eller dra för gardinerna på natten så stannar mer värme kvar i rummet.

Det finns ett antal värmekällor som är trevliga att ha, men som går att spara in på för att dra ner energiförbrukningen. Här följer en lista på hur många kilowattimmar du kan spara per värmekälla.

  • Handdukstork 1,5-2 kWh/dygn
  • Värmefläkt 1-2 kWh/tim
  • Infravärme 1-2 kWh/tim
  • Motorvärmare 0,7-1 kWh
  • Kupévärmare 0,5 – 2 kWh

På elräkningen eller via Mina sidor hittar du vad du betalar per kWh och kan räkna på priset per värmekälla.

Ett annat alternativ för att få ner de löpande kostnaderna och dessutom dra nytta av solen är genom att installera solceller. Då kan du dessutom tjäna pengar på att sälja ditt överskott. Att installera solceller är en bra investering som betalar av sig och du som är kund hos oss på Telge Energi får hjälp hela vägen!

Läs mer om hur du blir solproducent här

Kontakta oss