Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Tack vare solcellerna: Göran och Yvonne sparade 15 000 kronor på ett år

För ungefär ett år sedan valde Göran och Yvonne Johnson i Södertälje att investera i solceller, något som snabbt lönat sig. Under den korta tid som gått sedan dess har de redan kunnat spara runt 15 000 kronor i elkostnader. Att kunna producera sin egen har dessutom gjort att de känner en större trygghet när det kommer till den egna elförsörjningen.

Göran och Yvonne i trädgården

Fotograf: Sofia Nyström

Gick snabbt att fatta beslut

Innan Göran och Yvonne valde att skaffa solceller hade de redan varit elavtalskunder hos Telge Energi under många år. Därför föll det sig naturligt att även välja Telge Energi som leverantör av solcellerna. Och när Göran väl hade fått offerten gick det väldigt snabbt att fatta ett beslut.

– Redan samma dag som jag hade fått offerten åkte jag ner till Telge Energis kontor och sa till säljaren att ”vi kör!”, berättar Göran.

Eftersom det var pandemi då drog själva leveransen av solcellerna ut lite på tiden, men Göran hade hela tiden en tät kontakt med säljaren som höll dem informerade.

– Det gjorde att vi ändå kände oss väldigt trygga i processen eftersom vi hela tiden visste vad som hände, menar Göran.

På frågan om vad som fick dem att vilja skaffa solceller svarar Göran och Yvonne att det framför allt var kriget i Ukraina som var den utlösande faktorn.

– Det finns några grundläggande saker jag gärna vill ha koll på, och dit hör exempelvis lån och räntan, men även elräkningen. När kriget i Ukraina bröt ut ledde det både till högre elpriser och en osäker elmarknad. Med egna solceller kände vi oss tryggare i vår elförsörjning och kunde skydda oss mot de värsta prisuppgångarna, förklarar Göran.

 

Göran och Yvonnes solceller på taket

Fotograf: Tobias Björkgren

Och solcellerna har verkligen gett utdelning. Bara under det första året har Göran och Yvonnes solcellsanläggning producerat närmare 7 000 kWh, vilket gjort att de kunnat spara runt 15 000 kronor i elkostnader.

En av de bästa sakerna med solcellerna, utöver den ekonomiska aspekten, tycker Göran och Yvonne är hur smidigt allt fungerar.

–  Solcellerna kräver ju inget direkt underhåll, så när de väl sitter på plats behöver vi inte göra något mer utan de sköter sig själva. Dessutom fungerar de väldigt bra i kombination med vår luftvärmepump. Innan fick vi kolla på luftvärmepumpen titt som tätt och justera inställningarna men sedan vi skaffade solcellerna har vi inte behövt röra den alls, så det är väldigt skönt! menar Yvonne.