,

Sälj ditt överskott av solel till oss

Är du en av dem som investerat i solceller som producerar mer el än du själv förbrukar? Grattis - då kan du sälja din överskottsel till oss! På Telge Energi vill vi satsa på miljövänliga lösningar som gynnar både nutida och framtida generationer. Därför erbjuder vi dig som valt att agera hållbart genom att investera i solel riktigt bra ersättning och schyssta, trygga villkor.

Trygga villkor när du väljer att sälja överskottsel till oss

Den el du inte använder levereras automatiskt ut på elnätet. Detta kallas för överskottsel – och den kan du alltså sälja till oss på Telge Energi! När du väljer att sälja solel till oss kan du känna dig trygg med att du får en stabil ersättning och en trygg lösning i form av ett riktpris som skyddar dig från eventuella nedgångar på marknaden. Dessutom tillhandahåller vi miljömärkt el om det skulle vara så att din egen solel inte täcker hela ditt behov av el. En riktigt trygg lösning!

Våra avtal när du ska sälja överskottsel

Nedan kan du se våra avtal när du ska sälja el från solceller till oss på Telge Energi. Du väljer själv om du föredrar ett löpande eller ett bundet produktionsavtal. Behöver du rådgivning kring vad som passar just dig bäst är vi bara ett samtal bort!

  • Löpande produktionsavtal: Rörlig ersättning med timspot & UG
  • Bundet produktionsavtal 3 år: Rörlig ersättning med timspot & UG + 10 öre/kWh
     

Så gör du för att sälja solel till oss

Så här gör du för att sälja el från solceller till oss i två enkla steg:

  1. Bli kund hos oss på Telge Energi

    Du kan ringa oss direkt på 075-610 04 33 för att teckna produktionsavtal. Vi finns tillgängliga måndag till fredag 09.00-18.00. Eller så meddelar du oss här nedan att du vill bli uppringd.
  2. Börja sälja din överskottsel till oss

    Så snart vi fått en leveransbekräftelse från ditt nätbolag kan du börja sälja din överskottsel till oss! Vi sköter hela bytesprocessen med ditt nätbolag – du behöver alltså inte göra någonting. Detta tar vanligen cirka 2–3 till veckor.

Tips till dig som valt att sälja solel: ansök om skattereduktion

Du som valt att sälja egenproducerad solel i form av överskottsel kallas mikroproducent. Som mikroproducent av förnybar el har du sedan den 1 januari 2015 rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh för den överskottsel som matas ut på nätet. Detta gäller dig som har en fastighet med en huvudsäkring på maximalt 100 A. 

Ersättningen ges i form av att inkomstskatten minskas 1 gång per år med aktuellt belopp. Det är elnätsbolagen som lämnar kontrolluppgift på antalet kWh överskottsel till skatteverket. Det är sedan färdigtryckt på deklarationen för privatpersoner. Alla med en säkringsnivå på max 100A definieras som mikroproducent och får skattereduktion.

Från Skatteverkets hemsida:

“Skatteverket förtrycker uppgifterna som ska ligga till grund för skattereduktionen i skatteuträkningen till din inkomstdeklaration. När du skriver under eller e-signerar deklarationen begär du formellt skattereduktionen. Skattereduktionen beräknas på motsvarande sätt som skattereduktion för rot- och rutarbeten. Det innebär att du måste betala tillräckligt mycket skatt för att kunna utnyttja skattereduktionen.

Elnätföretaget lämnar en kontrolluppgift till Skatteverket

Elnätföretaget ska lämna en kontrolluppgift (KU 66) till Skatteverket för varje anläggning under ett kalenderår som el matats in på elnätet. Elnätföretaget ska lämna kontrolluppgiften i januari året efter det år som inmatningen har skett.”