Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

10 tips för en lägre elräkning

Publicerad: 2023-10-31

Den finns mycket du kan göra i ditt hem för att sänka din elräkning, både stort som smått. Det handlar också om NÄR du använder elen om du har timpris. Vi har samlat 10 tips – vem vet, du kanske redan gör/gjort alla redan?

1. Uppvärmning av huset

Visste du att uppvärmningen av huset drar allra mest el? Bor du i villa går ca halva förbrukningen åt uppvärmning. Du kan sänka ca 5% av din uppmärkningskostnad för varje grad du sänker inomhustemperaturen.

2. Varmvatten

Hur mycket varmvatten förbrukar du och ditt hushåll? Om en familj på 4 personer minskar tiden i duschen 5 minuter per dag kan 3 200 kWh sparas på ett år. Även här kan du som timpriskund vinna några slantar genom att duscha när elpriset är lågt.

3. Köksapparater  

Se över dina vitvaror och hur gamla de är. Nyare vitvaror har ofta en mycket lägre elförbrukning än äldre vitvaror. Använder du också diskmaskin? Om du använder den en gång varannan dag istället för varje dag kan du spara 219 kWh per år (räknat att diskmaskinen drar 1,2 kWh). Med ett rörligt elpris på 1 kr/kWh skulle det bli 219 kronor per år. Om du har timpris kan du spara mycket genom att köra diskmaskinen när elpriset är som lägst.

4. Tvätt & torktumla

En genomsnittlig torktumlare drar 4 kWh, 200 tvättar per år ger 800 kWh. Om du börjar hängtorka tvätten istället för att torktumla kan du spara 800 kronor per år med en elkostnad på 1 kr/kWh. Om du ändå vill torktumla så kan du med timpris passa på de timmar elpriset är som lägst, kanske till och med när det är negativt elpris.

5. Belysning

Ett väldigt enkelt knep som många säkert redan har gjort. Om du inte gjort det, - byt ut dina lampor till energisnåla LED-lampor istället.

6. Skippa stand-by

Ställer du ofta datorn i stand-by? En stor strömtjuv för stand-by läget är din TV. När du stänger av den med fjärrkontrollen sätts den i stand-by, du ser det genom att den röda pricken som lyser. Detta drar ca 250-500 kWh per år i ett normalhushåll. Stäng istället av TV:n och andra apparater helt via grenkontakten eller strömbrytare.

7. Reglera golvvärmen

Har du också golvvärme? Ett vanligt elvärmegolv förbrukar mellan 150 – 300 kWh per kvadratmeter och år. Se till att ha att bra styr- och regleringssystem så att värmen regleras när den behöver ökas eller sänkas.

8. Stäng av handdukstorken

En handdukstork som står på kan dra runt 600 kWh per år. Se till att bara ha igång den när den används. Kanske till och med stänga av den helt på sommaren?

9. Dra ur laddaren

Dra alltid ur laddare ur vägguttaget när du laddat klart. Den kan dra ström trots att den inte är inkopplat till apparaten. Det är också en brandrisk!

10. Kontakta din energirådgivare

En sådan har inte jag tänker du kanske nu. Men det är faktiskt så att alla kommuner i Sverige erbjuder klimat- och energirådgivning. Tjänsten är kostnadsfri och kan nyttjas av privatpersoner, företag och organisationer. På Energimyndighetens hemsida hittar du aktuella kontaktuppgifter för just din kommun.