Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Välj rätt elavtal

Vilket elavtal ska jag välja? Det är en av de vanligaste frågorna vi får på Telge Energi. Så hur ska man egentligen tänka när man gör sitt val av elavtal? Oavsett om du ska välja elavtal för första gången eller om du funderar på att byta ditt befintliga elavtal finns det flera saker du bör tänka på för att välja rätt. Här får du våra bästa tips!

Hur ser dina förutsättningar ut?

Alla bör se över och utvärdera sitt elavtal regelbundet. Olika elavtal innebär mer eller mindre risk på kort och lång sikt. En av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du ska välja elavtal är därför hur pass känslig din ekonomi är för plötsliga prisförändringar och hur stor risk du är villig att ta.

Boende och förbrukning

Det är också viktigt att se till din boendesituation och hur din elförbrukning ser ut. Bor du i villa eller lägenhet? Vad har du för sorts uppvärmning och hur mycket el förbrukar du? En bra utgångspunkt är att ta reda på hur mycket el du förbrukar på ett år och hur förbrukningen är fördelad under dygnet och över året. Om du är osäker på hur din elförbrukning ser ut så kan du titta på din senaste elfaktura. Där hittar du historik samt din beräknade årsförbrukning.

Läs mer om att teckna elavtal för lägenhet här

Vill du ha tips på hur du kan minska din elförbrukning? Här har vi listat några av våra bästa elspartips.

Rörligt eller fast pris?

Valet mellan ett rörligt och ett fast elpris är lite som att välja mellan rörlig eller fast ränta på sitt bolån. Rörligt elpris lönar sig oftast i längden men då måste man också kunna hantera förändringarna på marknaden och vara beredd på perioder med högre elpriser. Ett fast elpris ger en trygghet i att veta vad priset är varje månad, men ofta betalar du på lång sikt lite mer för din el totalt sett.

Vilka elavtal kan jag välja mellan?

Hos oss kan du välja mellan ett rörligt elavtal med månadspris eller med timpris.

Rörligt månadspris

Passar dig som:

  • Vill kunna ta del av elmarknadens upp- och nedgångar
  • Inte vill eller kan styra din förbrukning utan hellre betalar ett medelpris varje månad

Teckna elavtal rörligt med månadspris

Med rörligt månadspris betalar du ett medelpris för månaden. Priset fastställs när månaden är slut och baseras på vilka timmar majoriteten av kunderna förbrukat el under månaden. Du betalar lika mycket för månadens alla timmar, så det har ingen större betydelse när på dygnet du förbrukar elen. 

Även om du inte kan påverka ditt elpris genom att planera din förbrukning så kan du alltid minska din elkostnad genom att minska förbrukningen!

Rörligt månadspris har en månadsavgift på 59 kr inkl. moms. Ingen bindnings- eller uppsägningstid.

Rörligt timpris

Passar dig som:

  • Vill kunna ta del av marknadens upp- och nedgångar
  • Kan påverka och styra din elförbrukning till tider på dygnet när spotpriset är lågt
  • Har möjlighet att hålla koll på elpriset dagligen

Teckna förligt elavtal med timpris

Med rörligt timpris betalar du vad elen kostar just de timmar du använder den och därför varierar priset över dygnet. Genom att hålla koll på det kommande dygnets spotpris kan du styra din förbrukning till de billigaste timmarna och därmed påverka din elkostnad. 

För att kunna få timpris behöver vi få in dina mätvärden per timme eller kvart. Om du inte redan är timavläst när du tecknar avtalet skickar vi en begäran till ditt nätbolag så att de kan börja skicka dina tim- eller kvartsvärden till oss. Om vi inte hinner få in dina tim- eller kvartsvärden innan din första faktura ska betalas så kommer du att få betala månadspris tills ditt nätbolag börjar skicka oss rätt värden. Om din elmätare behöver bytas ut kan detta dröja upp till tre månader. 

I vår app kan du följa din förbrukning och spotpriset timme för timme och planera din förbrukning för kommande dygn.  

Rörligt timpris har en månadsavgift på 59 kr inkl. moms. Ingen bindnings- eller uppsägningstid. 

Läs mer och teckna elavtal

Läs mer om hur timpris och månadspris fungerar

När ska man teckna elavtal?

En tumregel är att det alltid är bra att ha god framförhållning när du ska välja och teckna elavtal. På samma sätt som man kanske ser över sitt försäkringsskydd en gång om året borde man också se över sitt elavtal på årlig basis.

Exakt när på året det är bäst att teckna elavtal eller binda sitt elpris är däremot svårt att säga eftersom elpriset påverkas av så många faktorer. Men det kan vara bra att se över hur ditt elavtal funkar och vad prisläget är inför vintern då elanvändningen ökar i takt med att det blir kallare. Den viktigaste frågan du bör ställa dig är om du vill veta exakt vad det kommer kosta per kilowattimme eller om du kan leva med att det kan bli svängningar i elpriset där priset både kan gå upp och ner.

Ska du flytta?

Ska du flytta och vill teckna ett nytt elavtal? Välkommen till oss på Telge Energi! Du kan enkelt teckna ett nytt elavtal här på vår sajt, eller kontakta vår kundservice på tel. 010-810 99 27 så hjälper vi dig att hitta det bästa elavtalet för just dig!

Är du redan kund hos oss? Klicka här för att flytta med ditt elavtal

Undvik alltid anvisningsavtal med anvisat pris

Om du inte aktivt väljer elbolag och elavtal får du ett anvisningsavtal och därmed betalar du ett anvisat pris för din el. Ett anvisat pris är oftast en dålig och dyr affär. Oavsett vilket annat elavtal du tecknar, brukar det bli mer pengar över i plånboken. Telge Energi jobbar löpande med att fler kunder ska undvika det anvisade priset och i stället hitta ett elavtal som passar boendet och förbrukningen. Om du har ett anvisningsavtal, kontakta gärna vår kundservice så hjälper vi dig hitta rätt elavtal för dig.

Om du är osäker på vad du har för elavtal i dag kan du se det på Mina Sidor/Mina Avtal. Du kan också titta direkt på din senaste faktura.

Vill du prata med en säljare?

Du kan enkelt anmäla flytt eller teckna elavtal på webben men behöver du rådgivning så finns vi för att hjälpa dig.

Ring oss på 010-810 99 27 så hjälper vi dig. Vi finns tillgängliga måndag till torsdag 8.30-17.00 och fredagar 8:30-15.00.

Laddningsikon

Läs mer och teckna elavtal