Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Elledningar över skogslandskap
Nyhet

Är elkrisen över?

Publicerad: 2023-02-01

Att den mest akuta elkrisen ser ut att vara över är många bedömare och analytiker överens om. Anledningen till det är att januari har varit mildare januari och vi hoppas på att elräkningen i januari blir betydligt billigare än månaden innan.

I december har elpriserna varit dyrare än någonsin. Men januari började med fallande priser. Vädret har varit mildare och gaslagren i Europa är välfyllda. Det finns just nu tillräckligt med gas för att räcka även till en del av nästa vinter. Dessutom har både hushåll och företag dragit ner konsumtionen av el vilket drar ner priserna. Det betyder att riskerna för en lång period av höga elpriser är lägre. Strukturella utmaningarna för elmarknaden är detsamma, men de kortsiktiga riskerna har minskat.

Dessvärre är det lite för tidigt att ta ut vinsten helt. En sak som talar emot är att stoppet på Ringhals 4 har förlängts och att vädret mycket väl kan slå om. Med två av de normalt sett kallaste månaderna framför oss känns det inte helt orimligt att tänka att det kan komma ytterligare perioder med låga temperaturer innan våren kommer. Mars är historiskt sett den månad när en köldknäpp påverkar elsystemet väldigt hårt. Har vi otur blir det kallt och då kan lagren av naturgas i Europa tömmas snabbt. Elsystemet är väldigt komplicerat och beror på väldigt många faktorer vädret i Sverige och Europa samt gaspriserna.

Du hittar vår prisprognos för kommande månader här!

Du kan även följa elpriset timme för timme här!