Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindkraftverk i solnedgång
Nyhet

Bra Miljöval-märkt el räcker inte till under 2023

Publicerad: 2022-12-01

Inom kort kommer det att råda brist på Bra Miljöval-märkt el på marknaden. Anledningen är Naturskyddsföreningens hårdare krav som innebär att färre producenter är certifierade med märkningen.

Den 1 oktober 2021 fastslog Naturskyddsföreningen nya och skärpta kriterier för Bra Miljöval som ska börja gälla den 1 januari 2023. I korthet innebär det att miljökraven för att få en produktionsanläggning godkänd blir tuffare.

De nya kriterierna innebär att samtliga produktionsanläggningar, även befintliga som är certifierade enligt de tidigare kriterierna, måste certifieras av Naturskyddsföreningen för att få sälja ursprungsgarantier som är märkta Bra Miljöval.

Processen med att certifiera produktionsanläggningar har gått långsamt och i nuläget finns det för få godkända anläggningar. Även intresset för certifieringen verkar ha minskat i och med de skärpta kraven vilket innebär att utbudet nästa år och framåt kraftigt kommer att begränsas.

Även om vi på Telge Energi vill köpa in el märkt Bra Miljöval så kan vi tyvärr inte garantera att all vår el kommer vara märkt med Bra Miljöval från och med årsskiftet. Vi arbetar nu med att se över vilka alternativ som finns och kommer löpande uppdatera våra kunder via nyhetsbrev och webbplats med mer information. Självklart fortsätter vi att leverera förnybar el från sol, vind och vatten till alla våra kunder även under 2023 och framåt.