Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Elpriset i sommar

Publicerad: 2023-06-24

Vi har tittat lite närmare på vad som krävs för att elpriset ska hållas nere i sommar. Det som påverkar elpriset uppåt och nedåt under sommaren är framför allt väderförhållandena. Om solen skiner mycket samtidigt som det blåser friska vindar kommer vi att kunna njuta av ett lägre elpris. Men vad säger prognosen?

Solkraft och vindkraft påverkar priserna

De senaste veckorna har vi haft det lägsta elpriset hittills i år. Vi har också haft negativt elpris under enskilda timmar. Det förklaras av att mycket sol och mycket blåst har gjort att den nordiska sol- och vindkraftsproduktionen har varit hög. Det här kommer vi att se mer av framöver.

Även vattenkraften påverkar

I södra Sverige började sommarvädret redan i maj och därefter spred den sig norrut. Snön smälte och när vi gick in i juni fanns det enbart snö kvar på de högsta fjälltopparna. Snösmältningen och vårfloden har påverkat vattenkraften positivt. Fyllnadsgraden i vattenmagasinen har stigit från 27,7 procent till 34,8 procent under veckan som var, vilket gör att vi nu nått normala nivåer för årstiden första gången sedan förra hösten.

Hur blir det i sommar då?

Juni blev sedan mycket varmare (cirka 2 grader över normalt), mycket torrare och betydligt mindre blåsigt än normalt (cirka 85 procent av normalt). Det är dåliga nyheter för oss som hoppas på ett lägre elpris eftersom vindkraften och vattenkraften påverkas. Vi ser redan nu att priserna gått upp kortsiktigt och att det redan är ett ganska stort underskott i vattenmagasinen på grund av det varma och torra vädret.

Om det fortsätter så här får vi problem och höga priser, inte bara nu utan längre fram i höst och vinter. Varför? Jo, om vi får vi varmt väder med lite nederbörd kommer det påverka vattennivåerna i våra vattenmagasin inför vintern negativt. Det i sin tur gör att vi kommer se högre priser längre fram. Om det är varmt i Europa kommer dessutom förbrukningen öka i takt med att hushåll behöver kyla sina hus.