Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Har du funderat på timpris?

Publicerad: 2023-02-27

Från 2025 ska alla elmätare vara utbytta till timavläsning, det är ett krav från regeringen. För att byta ber man sitt nätbolag om en timavläst elmätare, nätbolaget har då 3 månader på sig att byta ut den kostnadsfritt.

Vad är skillnaden på timpris och månadspris?

Med timpris beräknas ditt elpris utifrån exakt de timmar på dygnet du använt din el. Din förbrukning under en timme multipliceras med det aktuella priset den timmen. På din faktura presenteras ditt unika snittpris, vilket tas fram genom att månadens totala elkostnad divideras med månadens förbrukning.

Månadspris är ett gemensamt medelpris för att månadsavlästa kunder i samma elområde. Alla i samma elområde betalar ett gemensamt snittpris per kWh som påverkas av när på dygnet majoriteten använder sin el. Det betyder att alla elanvändare som använder sin el på billiga timmar drar ner månadsmedelpriset medan kunder som har en stor förbrukning på dyra timmar drar upp månadsmedelpriset.

Att byta till timpris gör inte att din räkning automatiskt blir billigare. För att få ett lägre pris än månadsmedel behöver du flytta största delen av din förbrukning till billigare timmar på dygnet.

Hur ska jag använda elen om jag har timpris?

För att utnyttja timpris till fullo och kunna sänka din elräkning måste du planera din användning. Du måste veta vad priset på el är under dygnets timmar. Du kan enkelt följa priset timme för timme på vår hemsida.
Elpriset just nu

Du kan se hur väl du lyckas flytta din förbrukning och vilka eventuella justeringar du behöver göra genom att kolla din förbrukning på mina sidor.
Min förbrukning

För att kunna styra din för brukning är det bra att ha koll på hur du kan minska din elanvänding.
Spana in våra elspartips 

Andra faktorer

En annan sak att ha koll på är din nätavgift, som är separerad från din elfaktura. Flera nätbolag har börjat ta ut effektavgifter för hög- och låglasttid. Det betyder att ju mer el du använder under höglasttid desto mer kommer avgiften till ditt nätbolag bli.

Om du exempelvis har Telge Nät som nätbolag infaller höglasttiden mellan 1 november – 31 mars, vardagar mellan kl. 07.00-20.00. Resten av tiden är låglasttimmar.

Läs mer om hög- och låglasttid