Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
En kvinna med robotdammsugare
Nyhet

Hur bra är robotdammsugare?

Publicerad: 2023-02-27

Sedan 2017 finns det ett EU-krav som säger att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt, men flera av de nyare modellerna är nere på så lite som 5–600 watt. Om du köpte din dammsugare innan 2017 är det sannolikt att den drar mer än 1000 watt. Hur mycket det kostar att dammsuga beror alltså på hur gammal din dammsugare är, men även vad elen kostar just då.

I det här exemplet räknar vi på en dammsugare som drar 1000 watt. Att ha dammsugaren igång i en timme drar då 1 kWh. Säg att du dammsuger en timme, en gång i veckan, det blir 52 timmar totalt på ett år. I det här exemplet räknar vi på att elen kostar 200 öre per kWh.

Hur mycket kostar det då att dammsuga? 200 öre x 52 (veckor på ett år) = 10 400 öre per år.

Rundar vi upp det kan vi säga att med det här räkneexemplet kostar det 150 kr per år att använda dammsugaren. 

Flera faktorer som avgör   

En robotdammsugare har inte samma krav på låg energianvändning som en vanlig dammsugare har. De dammsuger inte heller upp damm lika bra.
Enligt tester från Energimyndigheten klarar robotdammsugare av att täcka 70–92% av golvytan och energianvändningen är mellan 0,49–5,21 wattimmar per kvadratmeter. Drifttiden på olika robotdammsugare skiljer sig åt från 50 minuter till 2 timmar.

En annan faktor att tänka på är att när robotdammsugaren inte används går den in i standby-läge vilket kan vara en riktig eltjuv. Det är därför viktigt att alltid komma ihåg att stänga av dammsugaren helt när den inte används.

Du behöver också ta hänsyn till hur stort du bor och hur rent du vill ha då en robotdammsugare inte kan täcka hela golvytan så behöver du oftast ändå komplettera med en vanlig dammsugare.

Med andra ord är det väldigt svårt att säga vilken dammsugare som är mest kostnadseffektiv då det är många faktorer som spelar in.