Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Fritidshus
Nyhet

Kom ihåg det här när du stänger fritidshuset

Publicerad: 2023-09-28

Säsongen närmar sig sitt slut och för flera börjar det bli dags att stänga sommarhuset. Men vad är viktigt att tänka på? Se till att bocka av allt på checklistan för att undvika mögel och skador.

El

Om huset är helt obebott under vinterhalvåret är det bäst för elförbrukningen att dra ut alla kontakter helt. Töm kyl och frys helt och skippa stand-by på all elektronik. Men kom ihåg att behålla elen på för nödvändigt underhåll.

Vatten

Stäng av vattnet helt – oavsett om du har värme på eller inte! Se först till att tömma ur vattnet från alla ledningar, detta för att inte riskera att dina vattenledningar fryser sönder och tar onödig skada.

Värme

Om ditt hus är helt oisolerat eller inte spelar roll på hur du ska göra med värmen i huset. Är det isolerat bör du ha en grundvärme på ca 10 grader och ca 15 grader i kök och badrum. Underhållsvärme innebär att man håller en lägre temperatur i ett utrymme. Syftet är att skydda utrymmet mot frys- och fuktskador, samtidigt som man sparar pengar på att inte ha värmen på fullt ut.  
Är huset helt oisolerat kan du stänga av värmen helt.