Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Jenny i stallet

Med hjärtat i hästhagen och tankarna på miljön

Publicerad: 2024-02-02

Jenny Andersson är inte bara sportchef på Södertälje ridklubb, hon driver också företag där hon tar emot och utbildar unga hästar. Med hjälp av Telge Energi har hon förvandlat gården där hon bor och driver sin verksamhet, till en hållbar oas som delvis drivs på egenproducerad solel.

Jenny delar med sig av sin vardag där hon gör allt ifrån att rida in unga hästar till att följa dem på deras första tävlingar. Med en stor kärlek till sitt arbete är hon en av dem som verkligen förstår vad det innebär att vara småföretagare. 

– Det är en balansgång mellan passion och företagande, och det kräver också smarta lösningar för att lyckas driva verksamheten på ett hållbart sätt, säger Jenny Andersson. 

Jenny delar glatt med sig av sina energisparlösningar och tips till andra småföretagare. Från att samla regnvatten i ridhuset för bevattning av underlaget som är i fibersand, till att följa spotpriset och använda billigare eltimmar för tvätt och disk, är hennes strategier både innovativa och effektiva. Men det stora dragplåstret på gården är de 144 solpanelerna som ligger fördelade på tre tak. 

– Installationen av solpanelerna var enkel och smidig. Telge Energi gav oss snabb återkoppling och installerade allt på bara två dagar. Nu kan vi följa vår energiproduktion enkelt i appen och sälja överskottselen tillbaka till Telge Energi. Det minskar vår elkostnad dramatiskt, förklarar Jenny. 

När det kommer till energieffektivitet har Jenny och hennes familj gjort imponerande åtgärder. Genom att byta ut all belysning mot LED har de inte bara skapat en energisnål miljö, de har också sparat betydande summor på elräkningen.

– Vi säljer till och med överskottet av vår el tillbaka till Telge Energi, och det har verkligen förändrat spelet. Vi brukar skratta och säga: 'Idag skiner solen, idag tjänar vi pengar!’ 

Under en månad minskade Jennys familj sin elräkning från 15 000 kronor till endast 3000 kronor - tack vare överskottselen det genererade. Enligt kalkylen som familjen gjort tillsammans, skulle deras investering av solpaneler betala av sig på sju år. 

– Det är ett konkret exempel på hur solceller inte bara är ett miljövänligt val, utan också en ekonomiskt lönsam investering, menar Jenny. 

Att vara småföretagare och hästälskare har sina utmaningar, men med Telge Energi i ryggen, har hon insett hur viktigt det är att ha ett elbolag som erbjuder enkelhet, snabb kontakt och utmärkt service. Hon upplever att hon aldrig är ett kundnummer. Snarare känner hon att den personliga servicen hon får skiljer sig från den man får från andra större bolag. 

– Telge Energi förstår våra utmaningar som lantbrukare och hästföretagare. De har lång erfarenhet av att arbeta med verksamheter som involverar djurhållning, vilket gör dem till det bästa alternativet för oss småföretagare. Jag gillar att de förstår sig på våra behov och hjälper oss att skapa en ekonomiskt fördelaktig och hållbar framtid, säger Jenny och avslutar med ett leende.

Jennys 3 handfasta tips för att minska elkostnaderna  

  1. Installera solceller på taket för att generera egen el. Överskottet kan matas tillbaka till elnätet, och vissa elbolag, som Telge Energi, erbjuder avräkning för detta. På så sätt kan du spara många tusenlappar i månaden. 
  2. Tvätta inte i onödan och tvätta endast vid fulla maskiner. Överväg även att hänga din tvätt på tork. Duscha inte heller med rinnande vatten, stäng av vattnet vid till exempel schamponering av håret. 
  3. Använd din elleverantörs app för att få koll på din elförbrukning. Planera tunga elanvändningsaktiviteter, som tvätt- och diskmaskinsanvändning, under perioder med lägre elpris – om möjligt. På så sätt kan du dra nytta av lägre kostnader vid vissa tider på dygnet. 

Vill du ha hjälp att hitta rätt energilösning till ditt företag?