Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Children's Climate Prize digital event Isabella Lövin 2020 3525x880
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin medverkar på Children’s Climate Prize 2020

Publicerad: 2020-11-10

Den 12 november spelas årets Children’s Climate Prize in “live on tape”. Nu står det klart att miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin kommer vara på plats vid inspelningen och medverka i sändningen. Den 18 november kl 10 och kl 19 CET sänds det digitala eventet globalt.

Sveriges vice Stadsminister samt milj och klimatminister Isabella Lvin deltar i Childrens Climate Prize digitala event 2020

I år är det den femte upplagan av Children’s Climate Prize - ett av världens största internationella klimatpris för unga innovatörer. Fokus för årets digitala event ligger på att lyfta årets unga pristagare Vinisha Umashankar och Aadya Joshi och deras imponerande hållbarhetsprojekt. Båda prisas under sändningen med diplom, medalj samt 100 000 SEK vardera från Children’s Climate Foundation, för att fortsatt utveckla sina projekt. Miljö- och klimatminister samt vice statsminister, Isabella Lövin, kommer vara på plats vid inspelningen och gratulera årets pristagare och delta i samtal.

Årets pristagare imponerar med kunskap, kreativitet och innovation. De presenterar två konkreta lösningar som har potential att göra verklig skillnad för att hejda klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Det är inspirerande och hoppfullt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Klimatpolitiska rådets vice ordförande Johan Kuylenstierna deltar också på plats i studion i sin roll som ordförande i juryn, även Sam Barratt från UNEP och Melati Wijsen är med och representerar juryn. Under sändningen får tittarna veta mer om årets pristagare genom intervjuer och reportage från deras hemland Indien och det görs även återbesök hos tidigare pristagare i Tanzania, USA och Indien. Optimism, framtidstro och goda nyheter präglar sändningen som utgår ifrån ett ungt perspektiv med fokus på hållbar utveckling globalt. Children’s Climate Prize digitala event visas den 18 november kl 10 och kl 19 CET, två olika tider för samma sändning så att flera olika tidszoner i olika världsdelar kan ta del av sändningen på www.ccprize.org.

Läs mer om årets pristagare på ccprize.org

Läs mer om årets jury på ccprize.org


Prisets bakgrund

Grundaren Telge Energi tog redan 2015 ett initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten med Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav för Christiana Figueres högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö. Det första Children’s Climate Prize delades ut året därpå till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez.

Sedan starten av Children's Climate Prize 2016 har priset växt och 2019 tillkom priskategorin Clean Air i och med att det världsledande luftreningsföretaget Blueair tillkom som partner. 2020 delas priset ut till en vinnare i priskategorin Changemaker och en vinnare i priskategorin Clean Air.

 

För mer information:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58