Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vindsnurror i vatten
Nyhet

Myt: Det är ingen idé att välja förnybar el, all el blandas ändå i systemet

Publicerad: 2023-06-20

Har du också hört att all el bara blandas i systemet? Att du ändå inte får den el du betalar för så det spelar ingen roll vad du väljer? Vi ska reda ut hur det faktiskt ligger till.  

Den el du köper är inte exakt samma som du får i ditt uttag. Varför? Jo, i de flesta fall är det den elen som produceras närmast dig som du får i din ledning, av den enkla anledningen att elektronerna då kan transporteras den kortaste vägen. MEN det gör en enorm skillnad att du faktiskt väljer förnybar el i ditt elavtal. Vi köper nämligen in förnybar el motsvarande den mängd el som du förbrukar, så även om det inte är exakt den elen du själv får levererad till ditt hem så gör ditt val att efterfrågan på förnybart på marknaden ökar, vilket i sin tur skyndar på omställningen till 100% förnybart. Men hur kan vi garantera att den el vi köper in verkligen endast kommer från sol, vind och vatten? Jo, det gör vi med hjälp av så kallade ursprungsgarantier.

Så fungerar ursprungsgarantier och elcertifikat

När arbetet började med att ställa om samhället mot förnybar energi blev det viktigare att kunna visa varifrån elen faktiskt kom. För att kunna styrka elens ursprung började man med så kallade ursprungsgarantier. Ursprungsgarantierna redovisar vi på din faktura och tack var dem kan du alltid vara säker på att vi köper in lika mycket förnybar el som du förbrukar.

Du kanske även har lagt märke till att det finns en liten summa i din elräkning för elcertifikat? Det är något som alla elkonsumenter i hela Sverige betalar varje månad till de som producerar förnybar el för att på så vis öka andelen förnybar energi på marknaden och driva på utvecklingen. Och här räknas alla producenter in, så även du som har som solceller på taket och produktionsavtal med oss får ersättning för elcertifikat.