Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Telge Energi banner Nomineringsöppning 2022
Pressmeddelande

Nomineringen för 2022 års upplaga av Children’s Climate Prize är öppen!

Publicerad: 2021-11-22

Redan från och med måndag den 22 november 2021 går det att skicka in bidrag och nominera till Children’s Climate Prize 2022. Unga människor mellan 12-17 år som gjort särskilda insatser för klimat och miljö på olika sätt kan nominera sig själva eller bli nominerade av andra. Nomineringsperioden är öppen mellan 22 november 2021 - 15 maj 2022.

En global studie som gjordes i september 2021 visar att världens unga känner ”djupgående oro” över klimathotet. En stor majoritet av världens unga känner också rädsla inför framtiden. Men det finns också många unga som omvandlar sin oro och rädsla till handlingskraft, som agerar. De som sätter press på våra ledare och leder vägen. Unga som vågar tänka annorlunda och ser möjligheter där andra ser svårigheter. Det finns mängder av människor runt om i världen som kämpar för en bättre värld, unga människor, ofta utan erkännande alls. Children’s Climate Prize finns för att sätta strålkastarljuset på dem och sprida hopp och inspiration till ännu fler. Det är Children’s Climate Foundation som årligen delar ut priset på 100 000 SEK till en lycklig vinnare. Ordförande för stiftelsen, tillika Telge Energis vd Johannes Boson, betonar vikten av att att belysa ungas kreativitet.

Hopp och handling driver klimatomställningen framåt. Därför är det extra viktigt att lyfta allt bra som faktiskt pågår. Passionen och engagemanget från våra pristagare och finalister, det inspirerar många till att fortsätta kämpa för en hållbar värld och vi hoppas kunna bidra till deras fortsatta framgångar.

Children’s Climate Prize 2021 blev återigen ett digitalt event och firade årets finalister och vinnaren; 15-åriga Reshma Kosaraju för hennes projekt AI against forest fires. Till 2022 är förhoppningen att kunna vara tillbaka i Stockholms Stadshus med finalister och pristagare närvarande. Årets sändning kan ses i sin helhet här>> 

Måndagen den 22 november öppnas 2022 års nomineringsperiod, och bidragen kan enkelt skickas in via Children’s Climate Prize hemsida på www.ccprize.org/nominate.

Söndagen den 15 maj 2022 stänger nomineringen och sen blir det juryns svåra uppgift att utse finalister och vinnare bland de inkomna bidragen. Det är Children’s Climate Foundation som årligen delar ut priset som grundades 2016 av Telge Energi då de alltid haft en stark tro på unga människors förmåga att driva förändring i världen. 

Children’s Climate Prize 2022 - så funkar det:

  • Internationellt klimatpris för unga människor (12-17 år)
  • Nomineringsperiod 22 november 2021 - 15 maj 2022
  • Jurymöte juni 2022
  • Finalister tillkännages september 2022
  • Vinnare tillkännages november 2022
  • Prisceremoni och event i november 2022

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan i samband med COP21 2015 initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten och arrangerade Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav till Christiana Figueres, högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö, och genom priset lyfta ungas röster och inspirera till handling. Det första Children’s Climate Prize delades ut 2016 till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez. Under 2020 instiftade Telge Energi även stiftelsen Children’s Climate Foundation för att skapa långsiktighet för priset.

Prisceremonin hålls årligen i november i samband med COP och 2021 utsågs fem finalister av den namnkunniga juryn. Finalisterna för 2021 presenterades var för sig under september och oktober. Årets vinnare presenterades 8 november när andra veckan av COP26 i Glasgow inleddes - som inspiration för världens ledare att handling är möjlig. Vinnarnen av Children’s Climate Prize får diplom, medalj och prispengar på 100 000 SEK för att fortsätta utveckla sina projekt. Läs om alla finalisterna i Children's Climate Prize 2021 här.

Idag, 22 november, öppnar nomineringen för Children's Climate Prize 2022.

Presskontakt för Children's Climate Prize:

Jonna Holmgren, presskontakt Children's Climate Prize
jonna@ccprize.org