Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Man dricker kaffe med katt
Nyhet

Så hittar du det billigaste elavtalet för dig

Publicerad: 2024-05-22

För många som ska välja elavtal är priset en viktig faktor. Så hur vet du egentligen vilket elavtal som blir billigast och bäst för just dig? Vi går igenom vad som avgör din elkostnad och hur ska tänka när du jämför och väljer elavtal för att det ska bli så billigt som möjligt i slutändan.

Vad är billigast – fast eller rörligt elavtal?

Med ett vanligt rörligt elavtal varierar ditt kWh-pris varje månad beroende på hur priserna rör sig på elmarknaden. Därför vet du aldrig på förhand exakt hur mycket du kommer behöva betala för elen. När du väljer att teckna ett fast elavtal innebär det i stället att du binder ditt elpris under en viss period. Det betyder att du får ett fast pris per Kwh. Vilket som kommer bli billigast, rörligt eller fast elavtal är svårt att säga på förhand eftersom det aldrig går att säga helt säkert vad det rörliga elpriset kommer att bli framåt. Men historiskt sett har avtal med rörligt elpris gett det lägsta priset över tid.

Hos oss på Telge Energi kan du just nu välja mellan att teckna ett elavtal med rörligt månadspris eller med rörligt timpris.

Rörligt månadspris

När du tecknar ett rörligt elavtal med månadspris betalar du ett medelpris för månaden och därför spelar det inte lika stor roll när på dygnet du använder elen. Rörligt månadspris är ofta det bästa och billigaste elavtalet för dig som inte kan styra eller vill behöva tänka på när på dygnet du använder elen. 

Rörligt timpris

När du tecknar ett rörligt elavtal med timpris betalar du i stället vad elen kostar just de timmar du använder den och därför varierar priset över dygnet. För dig som kan och vill styra din elförbrukning till de tider på dygnet när elpriset är som lägst kan detta vara ett billigare alternativ än månadspris.

Inte bara valet av elavtal som påverkar priset

Det är inte bara ditt val av elavtal som påverkad din elkostnad utan hur hög din elräkning blir beror även på hur mycket el du använder, vad inköpspriset på el är på elbörsen (kallas för spotpris) och olika avgifter och påslag. Så kom ihåg att alltid titta på den totala elkostnaden när du ska jämföra elavtal.

Här kan du läsa mer om vad elpriset består av