Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Latinsk mörkhårig kvinna 30-40 års åldern med jeansskjorta och grönt linne, äter en sallad framför datorn samtidigt som hon tittar på klockan
Nyhet

Såhär sparar du pengar på timpris

Publicerad: 2024-01-31

Har du nyligen skaffat timpris? Eller behöver du lite extra tips på hur du ska utnyttja det på bästa sätt? Vi går igenom vad du behöver tänka på och hur du skapar de bästa förutsättningarna för att spara pengar på ditt timpris.

Timpris är ett bra avtal för dig som har möjlighet att styra din förbrukning. Om du inte har möjlighet att styra din förbrukning till de timmar då elen är som billigast kan det istället bli dyrare än ett rörligt månadspris, så se till att du har alla förutsättningar för att få timprisavtal att funka bra.  

Ha koll på spotpriset 

Timpris betyder kort och gott – du betalar för elen när du förbrukar den – alltså gynnar det dig att alltid ha koll på spotpriset så du vet när elen är som billigast. På Nord Pool kan du följa spotpriset timme för timme. Morgondagens priser presenteras kl 13.00 dagen innan. På så sätt kan du dagligen planera din förbrukning utifrån priset, som när du ska tvätta, ladda elbilen, köra diskmaskinen etc. 

Det finns flera sätt att ha koll på spotpriset, det enklaste är på ett ställe som du alltid har med dig: I din mobil. Ladda ner Telge Energis app så kan du alltid se spotpriset, timme för timme. 

Styr din teknik och vitvaror  

Många nya vitvaror har idag funktioner där du kan fördröja program vilket är bra så du kan välja de billiga timmarna. Det finns även en mängd smarta elprylar på marknaden för ett smart och digitalt hem. Vi har nyligen skrivit en egen artikel om det, läs den här.