Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Telge Energi toppbanner - Nu händer det! Sändning för CCPrize 2021
Pressmeddelande

Se årets digitala sändning av Children’s Climate Prize 2021 på www.ccprize.org!

Publicerad: 2021-11-18

Fredag den 19 november kl. 10.00-10.30 CET sänds årets digitala prisceremoni av Children’s Climate Prize globalt på www.ccprize.org. I år är det den sjätte upplagan av Children’s Climate Prize - ett av världens största internationella klimatpris för unga människor som har gjort extraordinära insatser för klimat och miljö. Priset grundades 2016 av elbolaget Telge Energi.

Återigen har det blivit dags att sätta ljuset på unga innovatörer, entreprenörer, naturvårdare och changemakers som kämpar för en ljusare framtid på vår planet. Vanligtvis brukar prisceremonin för Children’s Climate Prize samla runt 300 svenska och internationella gäster i Stockholms Stadshus för samtal och möten med fokus på miljö- och klimatarbete ur ungas perspektiv. På grund av världsläget med pandemin är detta inte möjligt i år, utan årets upplaga blir en digital sändning liksom 2020. Fokus är därför helt och hållet på årets fantastiska finalister, samt årets vinnare;15-åriga Reshma Kosaraju från USA, som prisas för projektet; AI against forest fires. Samtal, reportage, insikter och optimism ramar in den 30 minuter långa sändningen som leds av 18-åriga Luca Berardi från WWF Sweden Youth och som även var finalist i Children’s Climate Prize 2016. Årets digitala sändning möjliggör för en publik från världens alla hörn, alla är inbjudna!

De deltar i sändningen:

 • Johan Kuylenstierna - Ordförande Svenska klimatpolitiska rådet
 • Johannes Boson - VD Telge Energi, tillika ordförande Children’s Climate Foundation
 • Lesein Mutunkei, 17 år, från Kenya - Trees 4 Goals
 • Fernanda Barros, 16 år från Brasilien - Fridays for Future Amazonia
 • Reshma Kosaraju 15 år från USA - AI against forest fires och vinnare 2021
 • Anjali Sharma, 17 år från Australien - Class Action against Environment Minister
 • Yash Narayan, 17 år från USA - Deep Waste
 • Aishwarya Sridhar - YOUTHTOPIA, prisbelönt naturfotograf
 • Micael Dahlén – Författare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm
 • Madeleine Westin - Meteorolog
 • m.fl..

Children’s Climate Prize 2021 fakta:

 • Internationellt klimatpris för unga människor (12-17 år)
 • Över 150 nomineringar
 • Nomineringar från hela världen
 • 5 finalister från 4 olika länder (Kenya, Australien, USA, Brasilien)
 • Vinnaren presenterades den 8 november
 • Digital sändning fredagen den 19 november kl.10 CET på www.ccprize.org

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan i samband med COP21 2015 initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten och arrangerade Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav till Christiana Figueres, högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö, och genom priset lyfta ungas röster och inspirera till handling. Det första Children’s Climate Prize delades ut 2016 till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez. Under 2020 instiftade Telge Energi även stiftelsen Children’s Climate Foundation för att skapa långsiktighet för priset.

Prisceremonin hålls årligen i november i samband med COP och i år har fem finalister utsetts av den namnkunniga juryn. Finalisterna har presenteras var för sig under september och oktober. Årets vinnare presenterades 8 november när andra veckan av COP26 i Glasgow inleddes - som inspiration för världens ledare att handling är möjlig. Vinnarnen av Children’s Climate Prize får diplom, medalj och prispengar på 100 000 SEK för att fortsätta utveckla sina projekt.

Läs om alla finalisterna i Children's Climate Prize 2021 här.

Kontakt på Telge Energi:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58