Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Ska du öppna fritidshuset för säsongen?

Publicerad: 2024-03-27

Våren närmar sig äntligen och för flera av oss börjar det bli dags att öppna upp fritidshuset. Har det stått tomt över hösten och vintern är det några saker som är bra att ha koll på inför en ny säsong. Nedan listar vi vad du ska tänka på.

El och kablar

Innan du slår på elen, se till att kolla igenom alla kablar. I värsta fall kan möss eller andra gnagare varit där och gnagt på sladdar så att de är trasiga vilket kan orsaka kortslutning och brand. Så kolla alla sladdar innan du startar elen! 

Vatten och ledningar

Innan du slår på vattnet är det några viktiga saker du måste kontrollera:

  • Se över ledningarna så att inget frusit under vintern, detta är extra viktigt om det varit en väldigt kall vinter. 
  • Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vintersäsongen.
  • Kolla att vattenlås och brunnar inte spruckit eller gått sönder. 

Kontrollera vattenmätaren när kranarna är avstängda. Ger den utslag är det en indikation på att det läcker vatten någonstans. 

Om du skulle upptäcka en vattenläcka – agera snabbt för att begränsa skadan:

  • Stäng av huvudkranen till vattnet
  • Ta bort blött material
  • Ring rörmokare eller annan hjälp så snart du kan 

Värme 

När du slår på värmen ska du komma ihåg att värma upp huset långsamt. Slår du på full värme på en gång blir det lätt bastuvärme plus att det kan orsaka sprickor i material om uppvärmningen går för snabbt. 

Eldar du i kamin eller öppen brasa är det bra att först kontrollera utloppet på skorstenen först så att det inte blivit något stopp eller att fåglar byggt bo där.

När du ska börja elda är det samma princip som med uppvärmning, eldar du för mycket för fort kan skorstenen spricka. 

Dricksvatten

Vatten som stått stilla ett tag kan börja lukta och ändra smak. Lått vattnet rinna lite innan du dricker det. Det gäller speciellt för de med egen brunn, där kan vattnet behöva stå och rinna ett tag innan det går att dricka. 

Kvalitén på vattnet är även något som bör kontrolleras med jämna mellanrum. Livsmedelsverket rekommenderar att det görs var tredje år. Du utför en kontroll genom att skicka ett vattenprov till din kommun.

Fjärrstyr ditt fritidshus 

Du vet väl om att du kan fjärrstyra ditt fritidshus på en mängd olika sätt? Om du inte redan har en lösning för det idag kan det vara väl värt att kolla upp. Det finns flera tjänster där du kan sköta styrningen via en app – perfekt för vintern eller när du inte kan vara där! Med hjälp av olika appar kan du reglera värmen, styra lampor och kolla temperaturer. Det finns även vattenlarm att installera som kopplas till din telefon, då får du direkt ett larm ifall en vattenläcka upptäcks. Smart och enkelt!