Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Solceller - det funkar för dig med

Publicerad: 2024-03-27

Solenergi är en riktigt het fråga! Intresset är stort, men ändå utgör solel bara 1 % av den el som matas in på elnätet i Sverige. Det är en vanlig tanke att solceller inte är för alla, utan bara för folk med villa. Men även om du bor i en lägenhet så kan solceller vara något för dig – häng med så förklarar vi hur.

Solceller för alla 

Det är en vanlig föreställning att solceller enbart passar för personer med villa. Men, solceller går självklart att sätta upp på lägenhetsbyggnader. Så, är du med i en bostadsrättsförening har du stor möjlighet att påverka. Det finns många bra argument för solceller på flerbostadshus. Föreningen kan minska sina elkostnader och säkerligen öka värdet på bostäderna. 

I Sverige idag bor ca 2,3 miljoner hushåll i lägenhet vilket skulle göra en stor skillnad för landets solelproduktion. Även de mindre anläggningarna har en väldigt viktig roll. 

Fortfarande hinder? 

Bor du i hyresrätt blir det såklart svårare då du inte har en förening för dessa diskussioner. Men, inget kan väl egentligen hindra dig från att skicka ett förslag till fastighetsägaren? 

Om du verkligen brinner för solceller finns det ändå en chans – du som privatperson kan bli andelsägare i en solcellspark. 

Kul fakta: 

  1. År 2022 hade Sverige 147 692 elanslutna solcellsanläggningar. 
  2. Göteborg, Linköping och Uppsala är de kommuner som har flest installerade solceller. 
  3. I början av 2023 stod mikroproducenter för 89% av Sveriges alla solcellsanläggningar!!