Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Kvinna trycker på lampknapp
Nyhet

Stänga huset när du reser bort på vintern

Publicerad: 2024-01-31

Ska du åka bort en vecka eller två på skidsemester? Eller byter ni bort vintern för solsemester? Det finns alltid några saker som är bra att göra när du åker iväg några dagar, så du inte kommer hem till en tråkig överraskning.

Elen

Har du ett digitalt hem med fjärrstyrning kan du snabbt och enkelt stänga av dina elektroniska enheter därifrån när du lämnar hemmet. Om inte, gör det på det hederliga sättet. Stänga av/koppla ur den elektronik du kan när du ska vara borta. Det är många av dessa som går på stand-by eller kanske har en timerfunktion och kan starta även när du är borta. Genom att stänga av skyddar du dig för brand och onödiga kostnader på elräkningen. Så dra ut kontakten till TV, laptop, konsol, kaffebryggare, brödrost, mikrovågsugn och andra elektroniska prylar.

Värmen

Värmen ska du inte stänga av när du ska iväg över vintern. Det kan vara lockande och tänka att elräkningen blir lägre, men om temperaturen inomhus är för kall och det är kallt ute kan rören riskera att frysa och i värsta fall orsaka vattenskador. 
Så kolla först väderprognosen, ska det vara väldigt kallt är det värmen vara som den är. Är det milt väder, kan du kanske sänka bara några enstaka grader.