Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
CCPrize banner TelgeEnergi pressrum revisit Shreya 2021
Pressmeddelande

"Vad hände sen?" Children's Climate Prize intervjuar tidigare vinnaren Shreya Ramachandran

Publicerad: 2021-07-07

The Grey Water Project grundades 2016 av Shreya Ramachandran och 2019 belönades hon med Children's Climate Prize. Hennes arbete har nyligen uppmärksammats i dokumentären "The Power of Us: Confronting the Climate Crisis" och lyftes även fram i boken "Girl Warriors: How 25 Young Activists Are Saving the Earth" som släpptes i april 2021. Hur har Shreyas projekt utvecklats sedan vinsten av Children’s Climate Prize och hur ser framtiden ut efter pandemin? Läs intervjun med Shreya, som för närvarande är förstaårsstudent vid Stanford University.

3525x880

Vattenbrist fortsätter att vara en av världens viktigaste frågor i vår tid. Hur har pandemin påverkat ditt arbete som ung, talangfull entreprenör inom området? 

Shreya: Pandemin fick många att börja tänka på annat än klimatkrisen. Hur skulle man kunna tänka på klimatet när liv i ens omedelbara närhet är i riskzonen på grund av en hälsokris? Det innebar stora förändringar i mitt privatliv och i mina familjemedlemmars liv. Det, tillsammans med det faktum att jag inte längre kunde genomföra fysiska workshops eller tala på skolor, gjorde det mycket svårare för mig att utföra mitt arbete. Det har dock fört något gott med sig. Jag har kunnat nå ut till människor i världens alla hörn, på ett sätt jag inte kunnat annars och jag håller nu på att utveckla nya digitala program. Det senaste året med covid-krisen har inte gjort det lätt, men det har inneburit en tid av tillväxt. 

Vad ser du fram mot ska hända när det gäller vatten och miljö framöver?

Shreya: Jag startade mitt ideella projekt när Kaliforniens historiska torka var som värst för fyra år sedan, och nu är västra USA på väg mot en annan stor katastrof. Torka drabbar redan miljontals människor varje år, och dessa händelser kommer bara att förvärras med klimatförändringen, som kommer att orsaka mer extrema vädermönster: cykler mellan torka och översvämningar.

Klimat och vatten är sammanflätade, och välskötta vattensystem är avgörande för att nå målen för hållbar utveckling. Jag hoppas att fler kraftfulla åtgärder för klimatet sätter hållbarhetsfrågan kopplat till vatten i centrum för politiken och tar hänsyn till förändrade vattenresurser. Detta inkluderar även att minska vattenförbrukningen på platser där det kanske inte är förväntat. Det finns en dold kostnad för vatten i de produkter vi köper, maten vi äter, energin vi använder med mera, så det är viktigt att vara medveten om detta och arbeta för att minska vattenförbrukningen både på individnivå och inom industrin.

När vi tittar framåt kräver lösningen att vi alla gör en insats. Det krävs bara att en person ändrar sitt beteende och är ett föredöme för andra. Det är de små åtgärder som människor vidtar som skapar ringar på vattnet och växer till de massiva förändringsvågor jag strävar efter att skapa.

Jag är optimistisk inför framtiden eftersom vi redan har lösningar på den globala vattenkrisen som är skalbara och kan implementeras redan nu! Återanvändning av gråvatten är till exempel inte begränsat till något geografiskt område. Om du använder vatten så får du gråvatten som kan återanvändas. Jag ser fram emot att få se fler implementera system för återanvändning av gråvatten i sina hem och att det också blir en standardkomponent i industriella och kommersiella konstruktioner.

Om The Grey Water Project
The Grey Water Project är ett ideellt projekt som syftar till att främja säker återanvändning av gråvatten och vattenskydd genom uppsökande verksamhet, påverkansarbete, politisk förändring och utbildningar om gråvatten. 2019 vann Shreya Ramachandran Children’s Climate Prize för sitt arbete med The Grey Water Project. Läs mer om Shreya Ramachandrans The Grey Water Project här och anta vattenutmaningen för att bygga upp goda livslånga vattenvanor och minska ditt koldioxidavtryck.

 

Om Children's Climate Prize

Grundaren Telge Energi tog redan 2015 ett initiativ för att lyfta barns röster i klimatdebatten med Children’s Climate Conference. Då reste barn från hela världen till Södertälje för att diskutera klimatfrågan inför klimattoppmötet COP21 i Paris. Tillsammans skapade barnen en lista med åtgärder och krav som de ansåg nödvändiga för att skapa hållbar utveckling för världen och kommande generationer. Barnen fick möjlighet att resa till klimattoppmötet i Paris och framförde där sina krav för Christiana Figueres högsta chefen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC), och den samlade världspressen.

Efter att ha sett vad barn och unga kan åstadkomma beslutade Telge Energi att varje år dela ut ett pris till en ung person som gjort framstående insatser för klimat och miljö. Det första Children’s Climate Prize delades ut året därpå till den amerikanska klimataktivisten Xiuhtezcatl Martinez.

För mer information:

Johline Lindholm, projektansvarig för Children's Climate Prize, Telge Energi
johline.lindholm@telgeenergi.se
0733 90 21 58