Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Kvinna i soffa med telefon
Nyhet

Vad ska man tänka på när man jämför elavtal?

Publicerad: 2024-05-08

Att välja rätt elavtal kan verka överväldigande med alla alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. Men det är viktigt att noggrant jämföra olika avtal för att hitta det som är passar ditt boende och din förbrukning och som därför också är bäst för din ekonomi. Här är några saker att tänka på när du ska jämföra elavtal.

Börja med att jämföra olika typer av elavtal

Ett fastprisavtal innebär att priset per kWh är låst (bundet) under avtalets löptid. Det kan ge en viss trygghet eftersom du vet exakt vad elen kommer att kosta oavsett hur priset rör sig på elmarknaden. Men de senaste åren har elpriserna svängt väldigt mycket både uppåt och nedåt och binder man priset vid fel tidpunkt kan man som kund sitta med ett väldigt dyrt avtal under en lång period. Därför erbjuder vi för tillfället inga fasta elavtal på Telge Energi. I stället erbjuder vi rörliga elavtal

Så fungerar rörliga elavtal

När du har ett rörligt elavtal följer ditt pris upp- och nedgångarna på elmarknaden och priset varierar därför från månad till månad. Historiskt sett så har avtal med rörligt elpris gett det lägsta priset över tid. Hos oss kan du välja mellan rörligt månadspris och rörligt timpris.

Rörligt månadspris

När du har ett rörligt elavtal med månadspris betalar du ett medelpris för månaden och därför spelar det inte lika stor roll när på dygnet du använder elen. Rörligt månadspris passar därför bäst för dig som inte kan eller vill styra din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Läs mer och teckna rörligt månadspris här

Rörligt timpris

När du har rörligt elavtal med timpris betalar du i stället vad vad elen kostar just de timmar du använder den och därför varierar priset över dygnet. Detta kan vara fördelaktigt för dig som har vill och kan styra din elförbrukning till de tider på dygnet när priset är som lägst. 

På vår sajt kan du kan du följa elpriset (spotpriset) timme för timme. Du kan även se aktuella spotpriser och följa din förbrukning i vår app

Läs mer och teckna rörligt timpris här.

Viktiga saker att tänka på när du jämför elavtal

Pris och prisstruktur

Jämför inte bara priset per kilowattimme utan titta på hela prisstrukturen, inklusive eventuella fasta månadsavgifter och avtalslängd. Det är också viktigt att förstå hur priset kan förändras över tid med avtalet du överväger att teckna.

Bindningstid och uppsägningsavgifter

Se över hur lång bindningstiden är och om det tillkommer några kostnader om du behöver säga upp avtalet i förtid (detta brukar kallas för brytavgift). Det här är särskilt viktigt om du är osäker på hur din framtida elförbrukning kommer att se ut eller om du planerar att flytta under avtalstiden.

Kundservice

Kundservice är en viktig del av din upplevelse med ett elbolag. Välj ett bolag med tillgänglig kundservice så att du lätt kan få hjälp om det skulle uppstå några problem eller om du vill ha rådgivning.

100% fossilfri el hos Telge Energi

Hos oss på Telge Energi kan du enkelt jämföra och teckna elavtal. Vi erbjuder rörliga elavtal där du själv kan välja mellan tim- eller månadspris. All vår el är 100% fossilfri, och med tillvalet Förnybart Plus får du alltid el från enbart sol, vind och vatten. I kostnaden för  Förnybart Plus ingår dessutom ett bidrag på 100 kronor per år till organisationen Håll Sverige Rent och deras arbete för ett skräpfritt och hållbart samhälle. Ett riktigt bra val för dig som vill göra extra gott för miljön!


Läs mer