Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Vit mörkhårig man i 40-50 års ålder, sitter och jobbar på en surfplatta. Mannen har mörkt hår, skägg och glasögon, jeansskjorta och vit t-shirt
Nyhet

Vilket elavtal är bäst?

Publicerad: 2024-05-03

Att välja rätt elavtal kan vara ett av de viktigaste besluten du som villaägare eller bostadsrättsinnehavare tar när det gäller din hushållsekonomi. Det finns flera olika typer av elavtal, och varje typ har sina för- och nackdelar. Här jämför vi de vanligaste formerna av elavtal för att göra det enklare för dig att kunna avgöra vilket som passar bäst för just dina behov och ditt hem.

Fast pris – fördelar och nackdelar

Elavtal med fast pris innebär att du betalar samma pris för elen under hela avtalsperioden, oavsett hur marknadspriserna fluktuerar. Detta kan vara fördelaktigt om elpriserna stiger, eftersom du då är skyddad mot prisökningar.

Fördelar:

●     Förutsägbara månadskostnader, då elpriset inte ändras under avtalsperioden.

●     Skydd mot höjda elpriser under perioder med stigande marknadspriser.

Nackdelar:

●     Du kan missa lägre priser på elmarknaden om priserna sjunker.

●     Ofta något högre pris jämfört med rörliga avtal eftersom leverantören tar en risk.

Rörligt månadspris – bästa elavtalet för de flesta hushåll

Ett rörligt elpris följer marknadsprisets upp- och nedgångar. Detta innebär att ditt elpris kan variera från månad till månad beroende på elbörsens prisförändringar. Med rörligt månadspris betalar du ett snittpris som är detsamma för månadens alla timmar, så det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du förbrukar elen.

Fördelar:

●     Möjlighet att dra nytta av låga elpriser när marknadspriserna faller.

●     Generellt sett lägre snittpris över tid jämfört med fasta priser.

Nackdelar:

●     Osäkerhet i månadskostnader, vilket kan påverka hushållets budget.

●     Risk för höga kostnader under perioder med höga elpriser.

Rörligt timpris – bästa elavtalet för dig som kan styra din förbrukning

Timprisavtal är baserade på elprisets variationer inom ett dygn och kan vara ett intressant alternativ för de som kan anpassa sin elförbrukning efter när det är billigast att konsumera el. Det är ofta ett bra alternativ för den som bor i villa och till exempel kan tvätta eller ladda elbilen under dygnets billigaste timmar.

Fördelar:

●     Potentiellt lägre elpriser under timmar med låg efterfrågan.

●     Möjlighet att styra och anpassa sin förbrukning efter elpriserna för att maximera besparingarna.

Nackdelar:

●     Kräver mer av dig som konsument, du behöver aktivt hålla koll på elpriserna under dygnet och din egen förbrukning.

●     Kan vara svårt att förutse vad månadskostnaden blir och kräver viss livsstilsanpassning.

Vilket elavtal ska man välja?

När du ska välja vilket elavtal som är bäst för dig är det viktigt att fundera på hur din elanvändning ser ut, hur mycket energipriserna kan påverka din ekonomi och hur aktiv du vill vara när det gäller att styra din förbrukning. Att jämföra olika elavtal och regelbundet se över ditt nuvarande avtal kan hjälpa dig att säkerställa att du alltid har det mest fördelaktiga avtalet utifrån dina förutsättningar och elmarknadens utveckling.

Hos oss på Telge Energi kan du enkelt teckna eller byta till rörligt elavtal. Du väljer själv om du vill ha tim- eller månadspris utifrån vad som passar dina behov bäst. Räkna ut och jämför priser här – du ser din nya månadskostnad direkt. Väljer du att teckna avtal hjälper vi dig med allt det praktiska, oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet!