Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Nyhet

Vinglös vindenergi, AI och lagring

Publicerad: 2023-03-31

För omkring hundra år sedan bestod gatubelysningen av gaslampor och maten lagades på vedspisar. I dag är våra liv helt beroende av elektricitet. Men vilken roll spelar egentligen elektriska uppfinningar för dagens elanvändare. Kommer nya innovationer inom förnybar el hjälpa vår framtida elförsörjning?

Människan har länge nyttjat solen och jordens krafter såsom vind och vatten för enklare uppgifter som att till exempel driva kvarnar för att kunna mala säd, men det dröjde länge innan vi kunde omvandla den här energin till elektricitet. Under 1600-talet började vetenskapsmän experimentera med statisk elektricitet och de gnistor den genererar. På 1700-talet förstod man att det handlade om positiv och negativ laddning. Först hundra år senare lärde sig forskarna att tämja elektriciteten, bland annat genom Thomas Edison som uppfann glödlampan och Nikolas Tesla som skapade växelströmmen, något som la grunden för samhällets utveckling under 1900-talet.
Drygt 100 år efter de första elektriska uppfinningarna började de att användas i större skala i samhället i form av exempelvis elektrisk gatubelysning och idag har vår tillvaro kommit att bli helt beroende av elektricitet för att vardagen ska fungera.


Snabb utveckling

Många av uppfinningarna uppfanns så sent som kring millennieskiftet och har gjort att den digitala omställningen av samhället har kunnat accelerera. Det sägs ofta att krisen är innovationens moder, och med tanke på den nuvarande omställningen mot ett helt fossilfritt samhälle som vi tvingas anpassa oss till, kan vi räkna med många fler smarta elektriska uppfinningar inom en snar framtid. Ett av de områden som kan komma att utvecklas mest de kommande åren är innovation inom förnybar energi. Det tror Telge Energis vd Niklas Holberg.


- Något som jag tror är helt avgörande för att ställa om energisektorn är framväxten av artificiell intelligens (AI). Med tekniska framsteg kan fler saker övervakas och mätas, något som skapar förutsättningar för hela världen att bygga en mer hållbar miljö. Inom några år kan vi få se mängder av innovation inom förnybara energikällor såsom vinglös vindenergi, soldrivna fordon och nästa generations solenergi. Vi kan säkert förvänta oss helt nya lagringsmöjligheter av energi där AI kommer vara helt avgörande, säger Niklas Holberg.


I dag kommer mindre än 1 procent av den energi som flödar i de svenska elledningarna från solen, i Europa är det ungefär 2 procent. Det finns därför ofantliga möjligheter att öka mängden solenergi, både i mikroskala i form av solpaneler på villatak och i makroskala i form av solcellsparker.


- Redan i dag finns det mängder av spännande innovationer som ligger och bubblar och snart kommer se marknadens ljus. Vi har sett stora investeringar i olika start-up-företag som arbetar med förnybar energi och det visar att både viljan och lösningarna finns för att accelerera energiomställningen, säger Niklas Holberg.

Generationsskifte inom solcellstekniken

Det kan vara lätt att tro att solceller är en modern uppfinning men faktum är att de uppfanns redan 1954 vid Bells laboratorier i USA av forskaren Russel Ohl. Fram till 1970-talet användes solceller främst på rymdfarkoster och satelliter men genom oljekrisen började intresset för solenergi växa. De flesta solceller som tillverkas i dag görs av kisel, ett ämne som kan leda elektrisk ström. Kiselsolceller tillhör första generationens solceller. Kisel är dock dyr att tillverka och de påverkas negativt av värme, vilket innebär att de ger mindre ström när de blir riktigt varma. Tunnfilmssolceller räknas till andra generationens solceller. De består av väldigt tunna lager strömledande ämnen på en glasskiva, vars storlek kan ändras efter behov. Solcellerna blir då också billigare att tillverka, eftersom mindre material behövs. Men fortfarande är de relativt krångliga och dyra att tillverka och används därför främst i solpaneler i rymden. I Sverige utvecklas bland annat tunnfilmssolceller på Ångström Solcenter i Uppsala.

- Vi på Telge Energi är övertygade om att solenergi är en viktig pusselbit i framtidens energimix och att det kommer fortsätta dyka upp banbrytande innovationer inom området solenergi. Redan i dag är vi det elbolag i Sverige som säljer mest el från solen och vi växlar nu upp för att ännu fler ska kunna nyttja solens strålar. Därför bevakar vi hela tiden hur solcellsmarknaden utvecklas för att kunna erbjuda trygga och säkra solceller som håller över tid. Det krävs både nytänkande och kreativa lösningar för att skapa hållbara energilösningar och jag är övertygad om att vi bara befinner oss i början på solrevolutionen, avslutar Niklas Holberg.