Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Solcellerna på Brf Blåvingens tak

Laddstolpar och solceller – Brf Blåvingen investerar för framtiden

De senaste två åren har Brf Blåvingen i Södertälje gjort stora investeringar i fastigheten. De har både låtit installera laddstolpar i garaget och monterat solceller på föreningens tak. Förutom det värde som det ger medlemmarna som redan bor i huset gör det även föreningen mer attraktiv för framtida boende.

–  Den som ska köpa en lägenhet kommer definitivt att titta mer på vår förening tack vare de här satsningarna, menar Kenneth Svärd som är ordförande i Brf Blåvingen.

Kenneth Svärd framför huset i Brf BlåvingenKenneth Svärd, orförande i Brf Blåvingen i Södertälje

Det började med att föreningen ville köpa in laddstolpar för att kunna erbjuda sina medlemmar möjlighet att ladda elbilen hemma.

–  Vi tog in offerter från olika aktörer, däribland Telge Energi. I offerten från Telge Energi fick vi även ett förslag som inkluderade solceller i kalkylen. Och där framgick det att vår fastighet hade väldigt goda förutsättningar för en solcellsanläggning tack vare den stora takytan som dessutom ligger i direkt söderläge, förklarar Kenneth.

Enligt den kalkyl som presenterades skulle föreningen kunna producera närmare 23 000 kWh årligen, vilket motsvarar nära en tredjedel av föreningens totala årsförbrukning av el.

–  Att vi hade så goda förutsättningar för solceller gjorde att intresset snabbt väcktes hos de boende. Så vi beslutade oss för att satsa på både laddstolparna och solcellsanläggningen, berättar Kenneth.

Efterfrågan på elbil har ökat

Föreningen rymmer totalt 18 lägenheter och i garaget finns nu 19 laddstolpar – en för varje lägenhet och så en extra laddplats för besökare. Ännu är inte alla laddplatser i bruk, men antalet elbilar i föreningen har ökat stadigt sedan laddstolparna installerades.

–  Från början var vi endast tre medlemmar som hade elbil. Men nu har den siffran redan ökat till sju stycken och när det blir dags för någon i föreningen att köpa ny bil är jag övertygad om att de allra flesta kommer satsa på en elbil, berättar Kenneth.

Fördelarna med gemensam föreningsel

I samband med solcellsköpet valde även Brf Blåvingen att teckna ett gemensamt elavtal hos Telge Energi för föreningens alla medlemmar. Genom att gå över till gemensam föreningsel, så kallad imd, kan nämligen alla i föreningen ta del av den el som solcellerna producerar.

– Annars hade det bara varit föreningens el som hade haft glädje av solproduktionen, det vill säga trapphus, tvättstuga och gemensamma utrymmen. Så tack vare det gemensamma elavtalet kan vi alla använda den el som solcellerna producera även hemma i våra lägenheter, förklarar Kenneth.

Kenneth pekar på föreningens växelriktare för solcellernaKenneth visar hur föreningen kan följa produktionen från solcellerna i realtid  

Använder elen mer medvetet

För att få ut maximalt av solcellerna och använda så mycket som möjligt av den el man producerar har föreningen också jobbat mycket med att göra de boende mer medvetna kring hur och när de använder elen hemma.

–  Om vi använder elen mest under dagtid och gärna när solen skiner kan vi spara mycket pengar för då kan vi ju använda den el som solcellerna producerar och slipper därför köpa in så mycket el. Om man till exempel passar på att ladda bilen när solen skiner kan man ju rentav ladda gratis, förklarar Kenneth.

De dagar solcellerna producerar mer el än medlemmarna förbrukar kan föreningen dessutom sälja tillbaka överskottet till Telge Energi och få bra betalt. Kenneth berättar även att det kan bli aktuellt för föreningen att investera i solcellsbatterier längre fram:

– Det finns gott om plats och allt är ju redan förberett och redo för att kopplas på när det i så fall blir dags, resonerar Kenneth.  

Positivt samarbete med Telge Energi

Föreningens medlemmar har varit väldigt positivt inställda till resultatet av både laddstolparna och solcellerna enligt Kenneth:

– Både installationen av laddstolparna och solcellerna gick väldigt smidigt och alla medlemmar är väldigt nöjda med allt. Det är faktiskt ingen som har varit kritisk, berättar Kenneth.

Extra nöjda är man i föreningen med hur bra samarbetet har fungerat med kontaktpersonen Pontus på Telge Energi.

– Han har alltid varit väldigt trevlig och tillgänglig för att svara på alla olika frågor man kan tänkas ha, så där finns det verkligen ingenting att klaga på, menar Kenneth.  

Har du några tips till andra föreningar som funderar på att genomföra liknande projekt?

– Det man framför allt ska komma ihåg är att allting tar mer tid än man tänkt sig, så det gäller att ha lite tålamod. Sedan är det en fördel om man har personer i föreningen som är engagerade och som gillar lite projektledning och kan hjälpa till att hålla samman olika uppgifter, säger Kenneth. En annan sak som kan vara bra att beakta i ett tidigt skede är hur man ska tänka kring det här med momsen. Nyligen beslutades nämligen att äkta Brf:er (som Brf Blåvingen är) kan välja om man vill redovisa moms eller inte och hur man väljer att göra där kan påverka totalkostnaden för den här typen av investeringar, avslutar han.