Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Vår historia

Telge Energi grundades 1994 av Södertälje kommun och ägs i dag av Fortum.

För många är ett av våra kännetecken vårt engagemang för en hållbar framtid, något som vi delar med många av våra kunder. Startskottet för denna resa var 2008 då vi bestämde oss för att endast sälja förnybar el, alltså el från sol, vind och vatten. Under åren har vi också deltagit i flera initiativ för att driva på klimatomställningen, däribland Solupproret för att sänka skatten på förnybar el och klimatstrejken den 27 september 2019. Vi grundade även Children’s Climate Prize som numera drivs av vår tidigare ägare Telge AB. 

De senaste åren har vårt fokus varit att ge dig som kund ännu större möjlighet att göra smarta elval. Vi vill stötta dig till att kunna påverka din elräkning genom solceller, batterier och stödtjänster. 

I vår app kan du dessutom få en bättre förståelse för vad som faktiskt drar el och därmed påverka din förbrukning. Det ska helt enkelt vara smidigt och samtidigt inte kosta för mycket att göra smarta elval – varken för miljön eller plånboken.

Världen förändras och det gör vi också. Vi är stolta över vår historia men nu är vi redo för nästa kapitel.

Vårt fokus är fortfarande på dig som kund och på att driva på för en hållbar framtid. Men klimatomställningen går nu in i en ny fas där elektrifieringen är nyckeln. För att kunna genomföra den och samtidigt nå klimatmålen behövs en säker tillgång på el som dessutom är planerbar. Förutom sol, vind och vatten behövs därför även kärnkraft. Vi väljer nu därför att göra vår energimix fossilfri, vilket innebär el från sol, vind, vatten och kärnkraft. Självklart kan du fortfarande välja enbart förnybar el om du skulle vilja.

Genom denna förändring stöttar vi ett balanserat energisystem som ger bättre förutsättningar för stabila elpriser och hjälper till att fasa ut fossila bränslen.


Läs mer om vad vi gjort under åren