Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Laddningsikon

Batterier och solceller - så fungerar det

Ett batteri gör det möjligt att lagra din solenergi för att använda den vid ett senare tillfälle. För att detta ska fungera behövs även en hybridväxelriktare. Hybridväxelriktarens uppgift är att omvandla likströmmen från solcellerna till vanlig växelström, som är det du använder i ditt hem. 

Solcellsbatterier och stödtjänster

Du som har, eller skaffar, ett solcellsbatteri har i många fall möjlighet att ansluta dig till den så kallade stödtjänstmarknaden och få ekonomisk ersättning för detta. Är du intresserad av att delta? Klicka på knappen nedan för att bli uppringd av någon av våra kunniga rådgivare så hjälper vi dig med vägledning kring hur du kommer i gång!

Hur fungerar stödtjänster?

För att säkerställa att elnätet alltid är i balans och har rätt frekvens finns en så kallad stödtjänstmarknad som regleras av Svenska Kraftnät. Vid deltagande på stödtjänstmarknaden ställer du ditt batteri till förfogande åt Svenska Kraftnät så att energin i ditt batteri kan användas till att stabilisera elnätet. I gengäld erhåller du som batteriägare ekonomisk ersättning via en teknisk aggregator (exempelvis Checkwatt som vi samarbetar med). Ju större batterisystem du har desto större ersättning får du. All hårdvara du behöver för att komma i gång tillhandahålls av oss på Telge Energi.

Hur mycket kan jag få i ersättning?

Den som aktiverat sitt batteri till Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknad de senaste åren har kunnat erhålla god ekonomisk ersättning. Ett batteri på 9,3 kW skulle under perioden 2020-2022 i snitt ha gett ca 3200 kr/månad i ersättning*.

*Även om deltagande har gett betydligt mer än så senaste månaderna kan det vara rimligt att räkna med lägre ersättningsnivåer på sikt. Telge Energi kan givetvis inte garantera framtida ersättningsnivåer. Ersättningen kan bli lägre när fler resurser ansluter sig men den kan även bli högre tack vare ökad förnybar elproduktion.
Ersättningen är beräknad utifrån medverkan på marknaderna för stödtjänster hos Svenska kraftnät via företaget Checkwatt.