Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Laddningsikon

Så sparar du el hemma

Det finns många saker du kan göra för att spara energi i hemmet, men en del ger större effekt än andra, särskilt om du bor i villa. Här kikar vi på stora förändringar du kan göra för att minska din elräkning.

Tips på större saker du kan göra för att spara el


För dig som är villig att investera lite mer pengar kortsiktigt för att spara pengar i det långa loppet finns det en hel del du kan göra som kommer att minska din elförbrukning. 

Bor du i villa? Isolera, isolera och isolera! 

Stoppa drag och värmespill genom att isolera huset ordentligt. Var uppmärksam på dörrar och fönsters tätningslister. Att tilläggsisolera taket är oftast det lättaste och mest effektiva sättet att behålla värmen där du vill ha den, i huset. Det är också effektivt med tjocka gardiner för fönster nattetid. Även att fälla ner persienner eller rullgardiner under natten hjälper mot energispill.


Undvik direkt el som primär uppvärmning (om du kan) 

Har du möjlighet så är det värt att se över din uppvärmning. Byt till värmeväxlande teknik som exempelvis jordvärme eller luftvattenvärmepump. Kom även ihåg att eluppvärmda golvslingor är riktiga energitjuvar, så använd dem smart och endast vid behov.


Se över energiförbrukningen på vitvarorna 

Om det är dags att uppdatera dina vitvaror bör du alltid kika på vilken energiförbrukning de har. Ny teknik är oftast effektivast, en spis med induktionshäll förbrukar runt 40 procent mindre energi än en häll i glaskeramik. Det är också värt att kika om du kan styra vitvarorna via exempelvis en app så att du kan slå på disken och tvätten när elpriserna är lägre.


Producera egen el med solceller

Genom att producera din egen el minskar du risken med höga elpriser. Just nu har vi riktigt bra erbjudande på solceller – kolla in på telgeenergi.se/solceller och få en offert till just ditt tak.  
 

Kontakta din energirådgivare

Alla kommuner i Sverige erbjuder klimat- och energirådgivning. Tjänsten är kostnadsfri och kan nyttjas av både privatpersoner, företag och organisationer. På Energimyndighetens hemsida hittar du aktuella kontaktuppgifter för just din kommun.