Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Ägg-med-naturliga-färger--Fira-en-hållbar-påsk-me 3525x881px
Pressmeddelande

5 tips på en klimatsmart påsk

Publicerad: 2017-04-12

Helger som påsk innebär ofta en hel del fix, mycket resande och mat som ska lagas, vilket vanligtvis kräver energi, pengar och klimatpåverkan. Här är våra bästa tips till dig som är redo för att fira en lite mer hållbar och smart påsk.

1. Ät mer klimatsmart. Det kan du göra genom att planera dina inköp så att du inte handlar onödiga grejer: lägg fokus på frukt, grönsaker och fullkorn och välj ekologiskt, närproducerat, naturbeteskött samt miljömärkta produkter så långt du bara kan. Här kan du kolla in WWFs köttguide som är en bra hjälp till att välja rätt sorts kött eller välj fisk som inte är hotad eller fult fiskad via WWFs fiskguide eller ladda ner apparna till din telefon så blir det enkelt att välja rätt i kött- och fiskdisken.

2. Köp choklad som är Fairtrade-märkt eller choklad som verkar för 100% slavfri chokladproduktion som finns på den svenska marknaden idag. Kolla också så att godiset och andra produkter inte innehåller palmolja, som skapar stora miljö- och människorättsproblem i de länder där den produceras. Naturskyddsföreningen har en bra guide.

3. Använd vattenkokare. En vattenkokare drar hälften så mycket energi som en spisplatta. Smartast är alltså att koka upp vatten för t ex exempel ägg och potatis i en vattenkokare istället först för att sen hälla det i en kastrull. Spar inte bara el utan också rätt mycket tid.

4. Färga äggen med naturliga färger. Du kan till exempel använda rödlök, gul lök, kaffe, vinäger och blåbär. Kolla t ex bloggen Evelinas ekologiska hur du gör.

5. Res smart till släkt och vänner: Åk kollektivt. Om du åker buss tillsammans med andra istället för att ta bilen kan du spara in 3 kg växthusgaser på en resa så kort som 15 km. Ett tips är också att samåka. Trevligt både för både miljön, plånboken och sällskapet!

Avslutningsvis kan du alltid ge planeten en påskpresent och välja ren el från sol, vind och vatten om du inte redan gjort det. Det är bland det bästa du kan göra för klimatet! Har du redan ren el? Kanske är det då dags att skaffa solceller istället.

GLAD PÅSK!

För mer information, kontakta:
Petra Hallebrant, presskontakt Telge Energi
Telefon pressjour: 0721-90 58 05
E-post: petra.hallebrant@telgeenergi.se

Jonna Holmgren, Presskontakt, Massiv PR
Telefon: 070-888 05 02
E-post: jonna@massivpr.se