Telge Energi logotypTelge Energi logotyp

Solceller på taket - allt du behöver veta

Att installera solceller på taket har blivit en alltmer populär lösning för villaägare som vill bidra till en mer hållbar elproduktion och samtidigt minska sina egna energikostnader. Med solen som en gratis energikälla kan du producera din egen el direkt hemma. Här går vi igenom allt du behöver veta om att installera solceller på ditt tak.

Hur fungerar solceller?

Solceller omvandlar solljus till elektricitet. Detta sker genom en process som kallas för fotovoltaisk effekt. Elen som produceras kan sedan användas för att driva ditt hem och överskottet kan antingen lagras i batterier för att användas senare eller säljas tillbaka ut på elnätet. Hur effektiva dina solceller är och hur mycket energi de kan producera beror på flera faktorer, bland annat takets lutning, hur panelerna är vinklade mot solen och om de hamnar i skugga någon gång under dagen.

Här kan du läsa mer om hur solceller fungerar

Varför ska man installera solceller på taket?

Att installera solceller på ditt tak är inte bara bra för miljön genom att det minskar beroendet av fossila bränslen – det är också en smart investering. Solenergi kan minska dina månadskostnader för el och dessutom öka värdet på din fastighet. 

Installation och underhåll av solceller på tak

Installationen av solceller bör alltid utföras av certifierade och professionella montörer och elektriker för att säkerställa att systemet är korrekt monterat och optimerat för bästa möjliga prestanda. Du får inte installera solceller på taket själv.

Här kan du läsa mer om hur installationen av solceller går till

När solcellssystemet väl är installerat kräver solcellerna minimalt med underhåll och normalt sett behöver du heller inte rengöra dem utan när det regnar eller snöar rengörs solcellerna automatiskt. Har det däremot varit väldigt torrt eller om det är väldigt mycket pollen i luften kan du behöva kontrollera att inte panelerna är täckta av smuts eller skräp eftersom det kan påverka effektiviteten. Rengör helt enkelt solcellerna vid behov.

Planering och tillstånd

Innan installationen är det viktigt att noggrant planera och ta hänsyn till lokala byggnormer och regler. Oftast behövs inget bygglov för att installera solceller på taket, men det finns undantag. Kontakta din kommun innan installationen om du känner dig osäker. Markinstallation av solceller kan vara ett alternativ för dig som nekas bygglov eller av andra anledningar inte vill ha solceller på taket.

Vad kostar solceller på tak?

Hur mycket just din anläggning kostar beror på bland annat hur många paneler du vill ha, vilken typ av tak du har och fastighetens förutsättningar. Här kan du läsa mer om våra olika solcellspaket och få ett prisexempel. Skaffar du solceller via Telge Energi skräddarsyr vi alltid ett paket efter dina specifika behov och förutsättningar.

Den initiala kostnaden för att installera solceller på ditt tak kan kännas hög, men investeringen betalar sig över tid genom att du får lägre elräkningar. Med Grönt avdrag får du dessutom dra av 20% av den totala material- och installationskostnaden för din solcellsanläggning genom en skattereduktion. Stora delar av året kan dina solceller ofta producera med el än du själv behöver och du kan du dessutom tjäna extra pengar genom att sälja tillbaka ditt överskott till oss på Telge Energi, vilket gör att återbetalningstiden för din investering blir kortare.


Fler artiklar om solceller