Telge Energi logotypTelge Energi logotyp
Två kvinnor i 30-40 årsåldern tittar på en mobil och diskuterar något. Dden ena kvinnan har mört lockigt hår och den andra har rakt mörkt hår
Nyhet

När kan man byta elavtal?

Publicerad: 2024-05-06

När man väl har valt ett elavtal till sin bostad är det lätt att man låter det ticka på och bara fortsätter att betala räkningarna månad efter månad. Men att då och då jämföra olika elavtal och, om man hittar något bättre, faktiskt byta elleverantör kan ha stor inverkan på dina månadskostnader.

Varför ska man byta elavtal?

Det finns flera skäl till varför det kan vara klokt att byta elavtal. Elmarknaden är dynamisk och elpriserna varierar ofta, vilket innebär att det kan vara ekonomiskt fördelaktigt att regelbundet se över sitt nuvarande avtal. Det kan också vara stor skillnad på att vara kund hos olika elbolag och vilken service som de olika företagen erbjuder. På Telge Energi har vi en tillgänglig kundservice dit du alltid kan vända dig om du har frågor kring vilket elavtal du ska välja eller om du undrar något om ditt befintliga avtal. Vi kan också hjälpa dig som ska flytta och vill ta med dig ditt elavtal till ditt nya boende.  

När är rätt tid att byta?

  1. Vid avtalsslut: Det mest uppenbara tillfället att byta elavtal är när ditt nuvarande avtal löper ut. Det ger dig friheten att välja ett nytt avtal utan att riskera uppsägningsavgifter eller andra kostnader för att bryta avtalet i förtid. Vilket avtal du har brukar du kunna se genom att du loggar in på ditt konto på ditt elbolags hemsida. Om du är kund hos Telge Energi kan du se ditt elavtal på Mina Sidor (logga in)
  2. Vid förändrad energianvändning: Om ditt hushålls elförbrukning förändras väsentligt, exempelvis om du bygger ut ditt hem eller investerar i energikrävande utrustning, kan det vara läge att se över ditt elavtal. I vår prisprognos kan du se vad elpriset väntas bli framåt!
  3. När marknadsläget förändras: Elmarknaden rör sig, som tidigare nämnt, mycket upp och ner. Vid markanta prissvängningar eller när nya, förmånligare elavtal blir tillgängliga kan det vara en god idé att byta, eller åtminstone se över, sitt elavtal.
  4. För att utnyttja erbjudanden: Ibland erbjuder elbolag kampanjer som kan inkludera allt från rabatterade priser till bonusar som kan göra ett avtalsbyte mer lockande.

Hur går bytet till?

Att byta elavtal är inte svårt och de flesta elbolag gör det enkelt att byta direkt på sina hemsidor. Processen innebär vanligtvis att du fyller i några uppgifter om din nuvarande energiförbrukning och ditt hem, varefter du kan se och jämföra olika erbjudanden. När du väl valt ett nytt elavtal tar ditt nya elbolag hand om allt det praktiska och ser till att övergången blir smidig.

Viktiga saker att tänka på

  1. Avtalsvillkor: Läs igenom villkoren noggrant, så att du inte missar några dolda avgifter eller bindningstider som inte passar din situation.
  2. Pris och prisstruktur: Se över om priset är fast eller rörligt och hur det påverkar ditt avtal långsiktigt. Ett fast pris innebär att du på förhand vet vad din månadskostnad kommer att bli, medan ett rörligt pris kan vara fördelaktigt om elpriserna är låga. Läs vår elavtalsguide om du är osäker på vad som passar dig bäst.
  3. Energislag: Är elens ursprung viktigt för dig? Hos vissa elbolag kan du till exempel välja om du vill ha ett elavtal med el från endast förnybara källor, det vill säga sol, vind och vatten.
  4. Kundservice och support: En bra och tillgänglig kundservice finns det också ett värde i, speciellt om du stöter på problem eller har frågor om ditt avtal.

Att byta elavtal kan alltså vara ett smart beslut, speciellt ekonomiskt. Det gäller framför allt om din boendesituation eller elförbrukning förändras, eller om elpriset skulle röra sig väldigt mycket upp eller nedåt under en längre period. Hos oss på Telge Energi är det enkelt att jämföra och teckna nytt elavtal för alla typer av boenden. Du ser ditt nya pris direkt och vi tar hand om allt det praktiska. Läs mer om att byta elavtal och om Telge Energi som elleverantör här.


Läs mer