,
Karin Norman, produktchef
Nyhet

Publicerad:

Så ska du tänka kring ditt elavtal i vinter

Känner du oro inför vintern och de höga elpriserna? Då är du inte ensam. Här svarar Karin Norman, produktchef på Telge Energi, på konsumenternas vanligaste frågor om el och hur du ska tänka kring ditt elavtal. 

Hur kommer priserna se ut i vinter? 

­­– De senaste månaderna har elpriserna flera gånger varit uppe på rekordhöga nivåer. Det är svårt att veta exakt hur priserna kommer att se ut de närmaste månaderna men något som ändå talar för ett mer stabilt prisläge är att gaslagren i Europa är välfyllda och att vi i Sverige har minskat vår elförbrukning med 10-12% varje månad sen i september jämfört med föregående år. Förhoppningen är nu att den här trenden fortsätter hela vintern och att vi ska kunna komma igenom vintern utan den effektbrist som befarats. 

Läs vår elprisprognos

Vilket elavtal ska jag välja

– Elavtal funkar lite på samma sätt som bolån och olika avtal innebär mer eller mindre risk, på kort och på lång sikt. Ha därför i åtanke vilken risk du är villig att ta när du ska bestämma dig för vilket elavtal du ska teckna. Ställ dig frågan hur pass känslig din ekonomi är för plötsliga prisförändringar. Ett rörligt avtal kan löna sig, men du då behöver du samtidigt veta att du kan klara av eventuella plötsliga prisuppgångar. För många är det bästa alternativet ett förvaltat avtal. Då får du ett stabilare pris över tid eftersom de värsta topparna klipps. Samtidigt slipper du tänka så mycket på elpriset eftersom en förvaltare gör det åt dig. 

– Undvik alltid anvisningsavtal med anvisat pris. Om du inte aktivt väljer elbolag och elavtal får du ett anvisningsavtal och därmed betalar du ett anvisat pris på din el. Ett anvisat pris är oftast en dålig och dyr affär.

Läs mer om våra elavtal

Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning? 

– På kort sikt finns det en del mindre åtgärder i hemmet som du kan vidta, speciellt om du bor i villa. Då kan du sänka temperaturen ett par grader i rum du inte använder så ofta, släcka lamporna när du inte är där, isolera vinden och täta fönster med nya tätningslister. På lång sikt finns fler saker du kan göra, såsom att byta sättet du värmer upp ditt hus på, isolera hela huset bättre om du bor i ett äldre hus eller skaffa solceller.

Borde jag byta till timpris? 

– Det korta svaret är ja om du har möjlighet att flytta din elförbrukning från dyrare till billigare timmar. Elpriset brukar vara högre de tider på dygnet när de flesta personer konsumerar el. Därför är elpriset normalt sett som högst på morgonen och på kvällen. Från tio på kvällen och under natten är priserna oftast lägre. Både disk- och tvättmaskinen kan du med fördel sätta på när du går och lägger dig och låta gå klart under natten. Har du en elbil kan du även passa på att schemalägga din laddning till nattetid när elen är billigare. På så vis kan du spara en del pengar. Om du inte har möjlighet att förändra ditt förbrukningsmönster kan det däremot bli dyrare med timpris.

Se vad spotpriset på el är just nu

Om du väl bestämmer dig för att du vill byta till timpris måste du först ha en timavläst elmätare hemma. Om det visar sig att du har en månadsavläst elmätare är ditt nätbolag skyldiga att på din begäran byta den till en timavläst elmätare. När du väl har en timavläst elmätare hör du av dig till ditt elbolag så hjälper de dig komma igång med timpris. Tänk också på att när du väl bytt till timpris är det inte säkert att du kan gå tillbaka till månadspris eftersom vissa nät- och elbolag inte tillåter det.

Hur du går tillväga för att byta till timpris kan du även läsa i vår timprisguide.