,
Förnybart
Nyhet

Publicerad:

Prylar som sänker elräkningen

Genom att minska din elanvändning sparar du både in på pengar och miljön. Tips som att sänka värmen på elementen och klä på sig lite mer eller att släcka lamporna när du inte är hemma är jättebra och kan förändra mer än vi tror. 

Visste du att om alla skulle släcka belysningen då och då så att det är tänt i snitt sex timmar per dygn kan hushållen i Sverige tillsammans spara ytterligare 10 miljoner kilowattimmar! Det visar att även med effektiv belysning går det att spara mer på att släcka när ljuset inte behövs. Men det finns också en hel del prylar som hjälper till att sänka kostnaderna.

Här listar vi några saker som hjälper dig spara in på el.

 1. Solceller
  Solceller är det absolut smartaste sättet för att få ner elräkningen, men det kräver att du är villig att göra investeringen och att du har ett tak att sätta upp dem på.
 2. Ledbelysning
  En LED-lampa är i snitt tio gånger så energieffektiv som en glödlampa.
 3. Timer
  En timer ser till att dina lampor släcks och tänds när du behöver dem. Men se upp - en timer drar också el, så kika efter en som inte förbrukar så mycket.
 4. Rörelsesensor
  Speciellt utelampor kan styras av en rörelsesensor. Men de kan även användas inomhus för att till exempel släcka lampan i badrummet som många glömmer att släcka efter sig,
 5. Elmätare
  Med hjälp av en elmätare får du en bättre översikt och större kontroll över elförbrukningen. Det finns många olika elmätare på marknaden som hjälper dig att mäta ström, spänning, förbrukning, effekt och maxström på din elektronik.
 6. Induktion
  Om du har en äldre spis drar den mer el. Att laga mat med induktionshäll sparar en hel del el.
 7. Styr lamporna och termostaten direkt i mobilen
  Vill du vara extra smart kan du undersöka de många alternativ som idag finns för uppkopplade hem och lampor. På så sätt kan du styra hemmet på distans och se till att ljuset bara är på när någon är hemma och välja vilken temperatur du vill ha hemma eller i sommarstugan.