,

Grönt avdrag för solceller 2023

Funderar du på att börja producera din egen solenergi? Du vet väl att du i så fall kan minska kostnaden för att installera solceller rejält med hjälp av bidraget skattereduktion för grön teknik? I denna guide berättar vi hur skattereduktionen för solceller fungerar och hur du som installerar solceller hemma kan ta del av bidraget.
 

Räkna på ditt tak

Bidrag till solceller – så fungerar det

Fram till år 2020 fick man ansöka om statligt bidrag för installation av solceller. 2021 ersattes det gamla bidragssystemet med en skattereduktion för grön teknik, vilket innefattar både solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkt till elfordon. 

Det nya regelverket medger en skattereduktion när man installerar ett nätanslutet solcellssystem. Skattereduktionen omfattar till skillnad från ROT-avdraget både arbets- och materialkostnader. 

Höjd bidragsnivå för solceller 2023

Regeringen menar på att det finansiella stödet för installationen av solceller kan bidra till att bygga ut kapaciteten av förnybar el och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion. Därför har man beslutat att höja skattrededuktionen från 15% till 20% från och med 1 januari 2023 för att ytterligare stimulera efterfrågan på solceller. 

Vem kan få bidrag till solceller?

I dagsläget kan enbart privatpersoner som installerar solceller få bidrag. Det innebär att till exempel en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening som investerar i en anläggning för solel inte har möjlighet till bidrag.

Hur ansökan om bidrag för solceller går till

Ansökan för bidrag för solceller är en väldigt enkel och smidig process. Det fungerar rent administrativt som ROT- eller RUT-avdraget. Det betyder att företaget som gör installationen åt dig helt enkelt gör skattereduktionen för solcellerna direkt på fakturan. Det är sedan skatteverket som administrerar preliminär och slutlig skattereduktion samt utbetalning till utföraren. Med andra ord behöver du inte krångla med någon ansökan för att kunna ta del av bidraget utan allt sköts av företaget som du anlitar.

Smidig solcellsinstallation med Telge Energi

För att få bidrag för din solcellsinstallation måste företaget du anlitar inneha F-skattesedel. Därutöver måste företaget kunna redovisa kostnader för arbete och material separat från övriga kostnader som till exempel restid och administration eftersom de senare inte är avdragsgilla. På Telge Energi erbjuder vi trygga, smidiga och kostnadseffektiva lösningar i form av skräddarsydda solcellspaket. Givetvis ser vi till att du som installerar solceller via oss får bidraget avdraget direkt på din faktura när du väljer att ta hjälp av oss.

Läs mer om våra olika solcellspaket här!

Vanliga frågor om solceller

Sökresultat

Vill du prata med en solcellsexpert?

Du kan enkelt intresseanmäla dig för solceller så hjälper en av våra solcellsexperter dig att hitta den bästa lösningen för just ditt tak.

Du kan också ringa oss direkt på 010-810 99 28 så hjälper vi dig. Vi finns tillgängliga måndag till torsdag 8.30-17.00 och fredagar 8:30-15.00.

Ring mig